Μενού
  • Α-
  • Α+

Γενική δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας διατάχτηκε από τον επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εις βάρος πασίγνωστου τηλεοπτικού παραγωγού και παρουσιαστή. Από την έρευνα της Αρχής προέκυψαν στοιχεία για συστηματικό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται να χρωστά στο Δημόσιο περίπου 22 εκατ. ευρώ. 

Το κύκλωμα με εταιρείες φαντάσματα που φέρεται να ξέπλενε μαύρο χρήμα με τακτικές μαφίας και έχει στο επίκεντρό του τον παραγωγό βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Χρήστου Μπαρδάκη. Το πόρισμα της ΑΑΔΕ που ξεπερνά τις 80 σελίδες περιγράφει τακτικές εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του Δημοσίου, φορολογικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω εικονικών εταιρειών.

Ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης ήταν αυτός που διέταξε γενική δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ακόμα 7 πρόσωπα, ανάμεσά τους δικηγόρος, λογιστής και ο πιο στενός του συνεργάτης, αλβανικής καταγωγής, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος σε αρκετές εταιρείες και κατηγορείται για υπόθεση με ναρκωτικά. Ο παραγωγός φέρεται να ζημίωσε το Δημόσιο με 22 εκατ. ευρώ δηλώνοντας ότι απασχολούσε εργαζόμενους χωρίς να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εισέπραττε επιστροφές από ΦΠΑ που δεν κατέβαλλε.

Ο παρουσιαστής είχε κάνει και αίτηση υπαγωγής σε επενδυτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ με το οποίο διεκδικούσε 2,5 εκατ. ευρώ, δίχως όμως να τα εισπράξει. Αφετηρία της έρευνας για το μαύρο χρήμα ήταν εμβάσματα από τράπεζες εξωτερικού σε ελληνικές τράπεζες, τα οποία συνδέονται με κέρδη με το οργανωμένο έγκλημα. 

Τι απαντά ο παρουσιαστής

Η απάντηση του γνωστού παρουσιαστή ήταν άμεση. Με ανάρτησή του στα social media, απάντησε στο Μέσο που αναφέρθηκε ονομαστικά στην περίπτωσή του και προσπάθησε με 5 σημεία να δώσει τη δική του εκδοχή για το θέμα. Αναλυτικά η ανάρτησή του:

  1. Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο.
  2. Αναρωτιέμαι πώς η εφημερίδα γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια αρχή, ενώ σε εμένα, τον «ελεγχόμενο», δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό.
  3. Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο.
  4. Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί.
  5. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διαβάλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα».

Τι λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Θέση στο θέμα πήρε και το υπουργείο Ανάπτυξης. Αφορμή ήταν κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν τις Αρχές να παγώνουν την τελευταία στιγμή την επιχορήγηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που επρόκειτο να λάβει ο παραγωγός - παρουσιαστής. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο ξεκαθάρισε πως «Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης. Επιπλέον σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης επενδυτικού έργου που έχει υπαχθεί στον ν. 4399/2016 δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την υπαγωγή, το οποίο αποτελούσε αδυναμία του προηγούμενου νόμου που διορθώθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022. Επομένως, η εταιρεία «...» ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09  ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09  και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα. Κατά συνέπεια καμία εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA