Μενού
maria-tsalla
Η φερόμενη ως Μαρία Τσάλλα | Facebook
  • Α-
  • Α+

Τον περασμένο Ιανουαρίου μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ η δράση της Ιrena Alexandrovna Smireva, η οποία είχε «συστηθεί» στην Ελλάδα ως «Μαρία Τσάλλα» αλλά όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ήταν πρωταγωνίστρια σε υπόθεση κατασκοπείας. Η γυναίκα που είχε έδρα το Παγκράτι όπου και εργαζόταν ως φωτογράφος και είχε στην κατοχή της κατάστημα με πλεκτά, φέρεται να έφτασε στην Ελλάδα το 2018 όπου και παρουσιάστηκε ως Βραζιλιάνα με ελληνικές ρίζες. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα «Kαθημερινή» δεν μιλούσε καλά ελληνικά και φοίτησε σε εξειδικευμένο σχολείο που διδάσκει τη γλώσσα σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας.

Στις αρχές του χρόνου επικαλέστηκε ένα ταξίδι διακοπών που διαρκούσε τρεις εβδομάδες, ακολούθως όμως χάθηκαν τα ίχνη της κόβoντας κάθε επικοινωνία με τον κύκλο που είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ΕΥΠ μετά από τις πρώτες πληροφορίες που είχε. άρχισε να ερευνά τα χαρτιά της όπου υπήρχαν ανακολουθίες, ενώ φέρεται να εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991, από τον Δήμο Αλιβερίου στην Εύβοια, παίρνοντας το συγκεκριμένο πιστοποιητικό από μωρό που πέθανε στη γέννα.

Η έρευνα έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στελέχη της ΕΥΠ είχαν γνώση για τη διαδικασία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυτό που ανέφερε ο συνδικαλιστής της αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, που υποστήριξε στο OPEN πως «ήταν αποκλειστά θέμα της ΕΥΠ. Μία κλειστή επιχείρηση. Η αστυνομία όχι μόνο δεν ενεπλάκη, αλλά ούτε γνώριζε για τις έρευνες».

Η συγκεκριμένη γυναίκα φέρεται να είναι μέλος του δικτύου κατασκόπων της Ρωσίας «Illegal» που λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και στη συνέχεια ταξιδεύουν σε δυτικές χώρες και συγκεκριμένους στόχους. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει ήταν παντρεμένη επίσης με μέλος της ομάδας που δρούσε στη Βραζιλία, και ο οποίος συνελλήφθη. Υπό το φόβο, λοιπόν, να αποκαλυφθεί και η δική της ταυτότητα, φρόντισε να αποχωρήσει από τη χώρα και να σβήσει τα ίχνη που είχε αφήσει. 

Οπως, δε, αναφέρει η Καθημερινή, μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της (στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια) και μία υπάλληλο της, την «Κατερίνα». Επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Πώς έδρασε στην Ελλάδα

Στην έρευα της ΕΥΠ στο ληξιαρχείο, διαπιστώθηκε μία ανακολουθία ανάμεσα στο έγχαρτο και το ηλεκτρονικό αρχείο. Συγκεκριμένα, είχαν κοπεί σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες Αρχές έστειλαν τη φωτογραφία της κατασκόπου σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και τελικά την ταυτοποίησαν. Η «Μαρία Τσάλλα» χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής, το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης και η ίδια δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου. 

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ για τη «Μαρία Τσάλλα»

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως "Μαρία Τ.", η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος "Irina A. S.", που δρούσε στη χώρα μας υπό "βαθύ κάλυμμα"» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΠ.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA