Μενού
maria tsalla
Μαρία Τσάλλα | Facebook
  • Α-
  • Α+

Η Μαρία με το κατάστημα στο Παγκράτι ήταν τελικά η Ιrena. H απόμακρη ιδιοκτήτρια ενός μικρού συνοικιακού μαγαζιού ήταν κατάσκοπος που δρούσε για λογαριασμό ξένης χώρας και η δράση της αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ. Συστηνόταν ως παιδί μεταναστών από τη Μόσχα. Το μικρό μαγαζί με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής υπό την επωνυμία «Γαλάζιο» στην οδό Αρριανού 4, στο Παγκράτι, ήταν ο χώρος που διατηρούσε ως προκάλυμμα των δραστηριοτήτων της.

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως "Μαρία Τ.", η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος "Irina A. S.", που δρούσε στη χώρα μας υπό "βαθύ κάλυμμα"» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΠ.

Οι «illegals» του Πούτιν

Η περίπτωση της «Μαρία Τσάλλα» δεν είναι η μοναδική που έρχεται στην επιφάνεια στην Ευρώπη καθώς από το 2022 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκαλυφθεί τέσσερις πανομοιότυπες υποθέσεις. Οι Έλληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Ιrena ανήκει σε μια ειδική κατηγορία κατασκόπων, γνωστή ως «illegals». Οι κατάσκοποι αυτής της κατηγορίας εφοδιάζονται από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους, με στοιχεία ταυτότητας ανθρώπων, ακόμη και μικρών παιδιών που έχουν πεθάνει. Το πρόγραμμα των «παράνομων» της Ρωσίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πρόσφατα μάλιστα αποτέλεσε τη μαγιά για μια τηλεοπτική δραματοποίηση στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή The Americans. Το δίκτυο των παρανόμων  θεωρείται πάντως ότι έχει αναβιώσει εσχάτως υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δυτικοί ειδικοί λένε ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, ο αριθμός των παράνομων που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή υπολογίζεται μεταξύ 10 και 30.

Μάλιστα συχνά αποτυγχάνουν να ανέλθουν σε θέσεις σημαντικής επιρροής. Μια ομάδα 10 παρανόμων αποκαλύφθηκε από το FBI στις ΗΠΑ το 2010. Βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είχαν κατάφερει να αποσπάσουν πληροφορίες χρήσιμες για τη Μόσχα.

https://www.instagram.com/p/CXQoEVytvop/

Διασημότερη όλων των «illegals» η Άννα Τσάπμαν που έδρασε στις ΗΠΑ. Η «σέξι κατάσκοπος» Αννα Τσάπμαν γεννήθηκε Άννα Βασιλιέβνα Κουστσένκο στις 23 Φεβρουαρίου 1982. Ο πατέρας της ήταν ανώτερος αξιωματούχος της KGB, ο οποίος εργαζόταν στη σοβιετική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Το 2009, η Τσάπμαν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έμεινε στον ουρανοξύστη 20 Exchange Place, ένα τετράγωνο από τη Wall Street στο Μανχάταν. Το προφίλ της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn ανέφερε ότι ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της PropertyFinder ενός ιστότοπου που πουλά ακίνητα διεθνώς. Μετά τη σύλληψη της Άννας στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της κατασκοπείας, παραδέχθηκε την ενοχή της για συνωμοσία ως πράκτορας ξένης χώρας.

Πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έφτασε στα ίχνη της

Η αντίστροφή μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων που έχουν αποβιώσει. Τον περασμένο Ιανουάριο, έφτασαν στις Ελληνικές Αρχές πληροφορίες για την ύποπτη δράση της «Μαρίας Τσάλλα», το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ιrena Alexandrovna Smireva. Ακολούθησε έρευνα στο ληξιαρχείο, όπου και διαπιστώθηκε μία ανακολουθία ανάμεσα στο έγχαρτο και το ηλεκτρονικό αρχείο. Συγκεκριμένα, είχαν κοπεί σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες Αρχές έστειλαν τη φωτογραφία της κατασκόπου σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και τελικά την ταυτοποίησαν.

Η «Μαρία Τσάλλα» χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής, το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης και η ίδια δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τo πιστοποιητικό γέννησής της (Δεκέμβριος 1991), το πήρε από μωρό που πέθανε στη γέννα. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Irena πήγε στη Ρωσία, αφήνοντας στο διαμέρισμά της τα προσωπικά της αντικείμενα. Πιθανότατα η γυναίκα ανακλήθηκε στη Ρωσία καθώς όπως φαίνεται υπήρχαν υπόνοιες ότι οι ελληνικές Αρχές βρισκόντουσαν κοντά στα ίχνη της.

Μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη, στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια, και την υπάλληλο της. Επικαλούμενη λόγους υγείας, ανακοίνωσε και στους δύο ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Στο σπίτι της άφησε προσωπικά της αντικείμενα και ένα laptop μέσω του οποίου ερευνάται εάν έκανε επικοινωνίες με συνδέσμους της στη Ρωσία.

Είναι παντρεμένη με Ρώσο που δρούσε ως κατάσκοπος στη Βραζιλία με το όνομα Daniel Campos. Εκείνος δήλωσε ότι έφυγε με προορισμό τη Μαλαισία. Πάντως, η γυναίκα με την οποία διατηρούσε σχέση στη Βραζιλία τον δήλωσε αγνοούμενο, αναρτώντας σχετικές ανακοινώσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Η Irenα φαίνεται ότι είχε και εκείνη μία ερωτική σχέση στην Ελλάδα. Τόσο ο σύντροφός της όσο και η υπάλληλος δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα.