Μενού
georgia mpika
Γεωργία Μπίκα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Νιώθω ότι αδικήθηκα και νιώθω ότι πήρα μία αναπνοή», έτσι σχολίασε η 24χρονη Γεωργία Μπίκα, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να κρίνει παραδεκτή την προσφυγή της, γεγονός που ορίζει ότι το Δικαστήριο αποδέχεται πως υπάρχει νομικό ζήτημα και ισχυρή και επαρκής αιτιολόγηση εκ μέρους της Γεωργίας Μπίκα, όσον αφορά στην τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της. Υπενθυμίζεται ότι η 24χρονη είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα βιασμού κατά τη διάρκεια πρωτοχρονιάτικου πάρτι, που έγινε πέρσι σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Η προσφυγή της Γεωργίας Μπίκα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προέκυψε μετά και το απαλλακτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, γεγονός που την ανάγκαση να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να γίνει ανάκληση του απαλλακτικού βουλεύματος, αλλά ο Άρειος Πάγος έβαλε την υπόθεση στο «αρχείο». Η 24χρονη μίλησε στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού και αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερεύνησε όλες τις παραλείψεις, όλα τα στοιχεία που δώσαμε και έκανε παραδεκτή την προσφυγή μου, δηλαδή έκρινε ότι όλα όσα λέγαμε από την πρώτη στιγμή έχουν βάση και ότι έγιναν πάρα πολλές παραλείψεις, οι οποίες και είναι υπαίτιες για την εξέλιξη της υπόθεσής μου εδώ στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της πρότεινε μία αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, την οποία και δεν έκανε αποδεκτή γιατί θέλει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, προκειμένου να δικαιωθεί. Είπε ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους. «Το συνεχίζω, γιατί πρώτος μου σκοπός είναι να μη χάσω ποτέ την αλήθεια και το δίκιο μου και να συνεχίσουμε μέχρι τέλος του αγώνα, γιατί για εμένα αυτό είναι, ένας αγώνας και επειδή με ρωτούν για το πώς νιώθω, δεν μπορώ να νιώσω χαρά καθώς πρόκειται για μία πολύ επίπονη διαδικασία. Νιώθω ότι αδικήθηκα και νιώθω ότι πήρα μία αναπνοή και μακάρι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», συμπλήρωσε σχετικά.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται κομβική, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Δικαστική Αρχή αποδέχεται πως ευσταθεί η αιτιολόγηση των κατηγοριών για μία σειρά από ολιγωρίες και λανθασμένες ενέργειες αλλά και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά με συστηματική επίδειξη αμέλειας, εκ μέρους των αστυνομικών, ιατροδικαστικών και δικαστικών αρχών στην Ελλάδα, όσον αφορά στην υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας Μπίκα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη συγκεκριμένη απόφαση και κατά την πάγια διαδικασία που ακολουθείται, εισηγείται την δυνατότητα «φιλικού διακανονισμού» με την απόδοση εκ μέρους του ελληνικού κράτους κάποιας αποζημίωσης. Σε περίπτωση απόρριψης του «φιλικού διακανονισμού» από την Γεωργία Μπίκα, η υπόθεση θα εισέλθει στην δεύτερη φάση που οδηγεί στην εκδίκασή της ενώπιον ακροατηρίου. Ηδη η Γεωργία Μπίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε κάθε σκέψη για φιλικό διακανονισμό και αποδοχή αποζημιώσεως αφού αυτό που επιθυμεί είναι η πλήρης δικαίωσή της από την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.