Μενού
  • Α-
  • Α+

Προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή έλαβαν από την ανακρίτρια οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση μαστροπείας της 14χρονης η οποία αργά χθες το βράδυ επρόκειτο να περιγράψει στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής τα όσα ζούσε με τη συνδρομή παιδοψυχολόγου. Στους τρεις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μαστροπεία, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και παιδική πορνογραφία κατά περίπτωση ενώ αναζητείται τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο, από τη Γεωργία, που φέρεται να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά το 14χρονο παιδί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο από τους συλληφθέντες παραδέχτηκαν στους αστυνομικούς ότι είχαν συναντήσει σε ξενοδοχείο την ανήλικη αλλά αρνήθηκαν ότι την κακοποίησαν σεξουαλικά. Ομολόγησαν ωστόσο ότι παρακολουθούσαν τα όσα φρικτά συνέβαιναν και τραβούσαν βίντεο με το κινητό τους. Στα τηλέφωνά τους βρέθηκαν επτά βίντεο αλλά και συνομιλίες που αφορούσαν στην ανήλικη λίγο πριν τη συναντήσουν. Η υπόθεση ουσιαστικά αποκαλύφθηκε χάρη στην κοινωνική λειτουργό της δομής η οποία άντλησε πληροφορίες για την 14χρονη από άλλα κορίτσια της δομής και την αδελφή της 14χρονης.

Το κορίτσι, που μένει μαζί με την αδελφή της σε δομή για ανηλίκους στη Νέα Σμύρνη, χθες το απόγευμα επρόκειτο να εξεταστεί από ιατροδικαστή στο νοσοκομείο Παίδων. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούσαν κομβικής σημασίας την κατάθεση της 14χρονης για να αποσαφηνιστεί πότε και πως γνώρισε τον άνθρωπο που την εξέδιδε και από πότε είχε ξεκινήσει τα ερωτικά ραντεβού.

Οι αστυνομικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από το γεγονός ότι άνθρωποι που επιδιώκουν να εκδίδουν ανήλικες προσεγγίζουν τα ανυποψίαστα θύματα τους σε δομές φιλοξενίας με δέλεαρ χρήματα, ένα σπίτι και ρούχα όπως έγινε με την 14χρονη. Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών έχουν μπει τα κινητά τηλέφωνα των τριών συλληφθέντων ενώ αναζητείται ένα ακόμη άτομο. Αναζητούν στοιχεία για το «πελατολόγιο» του μαστρωπού με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έκλεινε τα ερωτικά ραντεβού μέσω Instagram. Eπίσης φέρεται να επικοινωνούσε με άλλον εμπλεκόμενο με μηνύματα όπως «για δουλειά πάμε», «για βίζιτα»». Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να εξεταστούν και κορίτσια που βρίσκονται στη δομή και γνώριζαν την 14χρονη και κυρίως τι έκανε όταν έφευγε από το χώρο. Παράλληλα θα εξεταστούν και υπάλληλοι ξενοδοχείου στο οποίο είχε πάει για το τελευταίο «ερωτικό ραντεβού» η ανήλικη.

Στην υπόθεση αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία ανέφερε πως: «Με εισαγγελική παραγγελία, είχε πολύ πρόσφατα απομακρυνθεί από την κακοποιητική της οικογένεια και το κορίτσι αυτό τοποθετήθηκε σε μονάδα παιδικής προστασίας. Από την πρώτη στιγμή, στη μονάδα παιδικής προστασίας ενημερωθήκαμε ότι έλαβε την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς παιδικής προστασίας, όπως από κοινωνικό λειτουργό, από ψυχολόγο και από παιδοψυχίατρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος, για να μπορέσει ένα παιδί να βοηθηθεί, να ξεφύγει από το παρελθόν του και να βρει τις δικές του εσωτερικές ισορροπίες. Η δομή είχε εξαρχής ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελία για τους ιδιαίτερους κινδύνους που ελλόχευαν ως προς το συγκεκριμένο κορίτσι. Και πράγματι, η σύλληψη των τριών δραστών κατέστη δυνατή, χάρη στις άμεσες ενέργειες της κοινωνικής επιμελήτριας και του υπεύθυνου παιδικής προστασίας της μονάδας, θεσμός που δεν υπήρχε και δημιουργήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Οι εργαζόμενοι στη δομή δεν έκρυψαν το πρόβλημα, ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και συγκέντρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για να μπορέσει η αστυνομία με τη σειρά της να εκτελέσει το έργο της, όπως και έκανε».

Επιπλέον σε ανακοίνωση του το Χαμόγελο του Παιδιού επεσήμανε μέσω ανακοίνωσης ότι: «Το κορίτσι είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν πολλές φυγές και είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του έχοντας ενεργοποιηθεί και το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης, Missing Alert Hellas, ενώ αναφορικά με το παιδί και την οικογένεια είχαν ενημερωθεί και οι Αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά αποτελεί σαφές σημάδι ότι είχε ανάγκη από φροντίδα και προσοχή. Το γεγονός ότι ομάδα ατόμων φέρεται να είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί της είναι βαθιά ανησυχητικό και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους των κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλων ανησυχητικών μορφών εκμετάλλευσης».