Μενού
mykonos-astynomia
Μύκονος, Αστυνομία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Γκρίζες ζώνες ανομίας δεν γίνονται αποδεκτές πουθενά στην Ελλάδα. Προφανώς αυτό ισχύει και για τη Μύκονο, αλλά και όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας με 100 πρόσθετους αστυνομικούς, ξεκινώντας σταδιακά πριν το Πάσχα. Ταυτόχρονα, πρόκειται να υλοποιηθούν και ειδικές επιχειρήσεις, από συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ»

Μέσω της συγκεκριμένης ανάρτησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έστειλε ένα σαφές μήνυμα καθώς το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μετά το απειλητικό μήνυμα που είχε αποδέκτη αρχαιολόγο στις αρχές της εβδομάδας και τον άγριο ξυλοδαρμό συναδέλφου της. Οι δυο αρχαιολόγοι υπηρετούν στο συγκεκριμένο νησί, ασχολούνται με πολεοδομικά θέματα και φαίνεται πως αποτελούν «εμπόδιο» σε κάποιους που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο ενώ και για τα δυο περιστατικά είναι σε εξέλιξη έρευνα από την Αστυνομία. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «φρενάρει» τα περιστατικά σχετικά με αυθαιρεσίες δόμησης και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο νησί των ανέμων. Μάλιστα υπήρξε και έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε εντός της εβδομάδας να μεταβεί στο νησί μεικτό κλιμάκιο από επιθεωρητή δόμησης, περιβάλλοντος και την οικονομική αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν περισσότερες από 200 καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ θα ενισχυθεί και το αστυνομικό τμήμα του νησιού και θα πραγματοποιούν «καταδρομικές» αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις αστυνομικοί της Ασφάλειας. 

Τα τελευταία χρόνια τα όσα συμβαίνουν στη Μύκονο απασχολούν την εκάστοτε πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης. Περιστατικά εγκληματικότητας από κλοπές.- διαρρήξεις μέχρι συμπλοκές ακόμα και επιθέσεις από «ανθρώπους της νύχτας» έχουν καταγραφεί στα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα του τοπικού αστυνομικού τμήματος με τη δημοτική αρχή κάθε φορά να ζητά ενίσχυση σε προσωπικό καθώς οτιδήποτε συμβαίνει στο νησί «ταξιδεύει» σε περιοχές ακόμα και εκτός Ελλάδας. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινότητα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι τροχαίες παραβάσεις και τα ατυχήματα ως επί το πλείστον από τουρίστες που οδηγούν ενοικιαζόμενα οχήματα. Το καλοκαίρι κατά κύριο λόγο ενισχύεται το ΑΤ Μυκόνου αλλά στη συνέχεια μένουν να διαχειριστούν την καθημερινότητα οι ελάχιστοι αστυνομικοί που υπηρετούν στο νησί. Τον Μάιο του 2021 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έλεγαν πως θα τοποθετηθούν σαράντα ασύρματες κάμερες από τα φημισμένα σοκάκια έως τις διάσημες παραλίες για να αντιμετωπιστούν περιστατικά κλοπών – διαρρήξεων με θύματα κυρίως πλούσιους τουρίστες που όταν επέστρεφαν στις πολυτελείς βίλες τους διαπίστωναν πως είχαν κάνει «φτερά» πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα.

Παράλληλα στο νησί θα στέλνονταν τότε «στόλος» από 15 drones για να εντοπίζονται έγκαιρα τα λεγόμενα κορονοπάρτι αλλά και πάνω από 100 αστυνομικοί ως ενισχυτική δύναμη για έξι μήνες που διαρκεί η τουριστική περίοδος για τη Μύκονο. Μάλιστα τότε το φως της δημοσιότητας είχαν δει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι εικόνες από τις ασύρματες κάμερες και τα drones θα στέλνονταν σε κέντρο επιχειρήσεων που επρόκειτο να δημιουργηθεί προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση και κινητοποίηση για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που ουσιαστικά έμεινε στα χαρτιά… 

«Υπέρ της νομιμότητας ο Δήμος Μυκόνου»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά δήλωσε ότι: «Εάν χρειάζεται απαγόρευση δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αυτή να μην εξαντλείται στην οικία των Μυκονιατών, αλλά να επεκταθεί και στις οικοδομικές άδειες μεγάλων τουριστικών υποδοχέων που προβλέπονται από ΕΣΧΑΣΕ. Σταθεροί στην άποψή μας αυτή, έχουμε προσβάλλει τον Νοέμβριο το 2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας την πρόσφατη εξαίρεση των στρατηγικών επενδύσεων  από το μέτρο της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Σαντορίνη και Μύκονο».

Και πρόσθεσε ότι: «Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική κοινωνία είναι σταθερά υπέρ της νομιμότητας και της επιβολής κανόνων σε όλες τις δραστηριότητες. Γι’ αυτό και:

  • Eχει διεκδικήσει και στηρίξει την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. 
  • Έχει διεκδικήσει και στηρίξει τη δημιουργία Υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. 
  • Έχει ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και κατά επιμέρους περιπτώσεις. 
  • Έχει διεκδικήσει το δικαίωμα της προστασίας των παραλιών. 
  • Έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τις Υπηρεσίες Πολεοδομίας και Αρχαιολογίας.

Για να υπάρξει λοιπόν οριστική και ουσιαστική αντιμετώπιση των παραπάνω, μετά από πάγιο και χρόνιο αίτημά μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, πρέπει επιτέλους να στελεχωθεί με προσωπικό και να λειτουργήσει Πολεοδομικό Γραφείο και στη Μύκονο, αλλά και έως τότε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του προσωπικού της Πολεοδομίας στη Σύρο που είναι αρμόδια τα τελευταία χρόνια για τη Μύκονο και μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες ελέγχους. Επιπλέον να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με προσωπικό η Ελληνική Αστυνομία που είναι η πλέον αρμόδια ως ελεγκτικός μηχανισμός. Επίσης πρέπει να αποκτήσει προσωπικό η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων που στο αίτημά μας για εκτεταμένο έλεγχο των παραλιών δήλωσε εγγράφως το προηγούμενο καλοκαίρι ότι διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο.»