Μενού
metanastes
Μετανάστες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες και εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 40 συλλήψεις, ενώ υπολογίζεται ότι οι δουλέμποροι έχουν διακινήσει περισσότερους από 2.200 αλλοδαπούς από και προς την Ελλάδα και τα κέρδη τους ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο από τους διακινητές κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο. Και αυτό διότι από τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τους προέκυψε ότι οι δύο διακινητές αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στην προσπάθεια να περάσει με την ομάδα των υπολοίπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Η κοπέλα πέθανε;», ήταν η ερώτηση του πρώτου διακινητή, με τον δεύτερο να απαντά πως πέθανε και «την έχει αφήσει εκεί και το παιδί που είχα αφήσει, έχει έρθει σε εμάς και είπε πως η κοπέλα ούτε μιλάει ούτε κουνιέται». Η γυναίκα όπως διαπιστώνεται από τις συνομιλίες δεν ήταν μόνη αλλά είχε μαζί της και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο ακολουθούσε το γκρουπ. Ωστόσο, οι διακινητές δεν ενημέρωσαν τις τουρκικές Αρχές για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά ούτε και το υπόλοιπο γκρουπ για να μην… δυσφημιστούν. Πληροφορίες σχετικά με το τι απέγινε το πτώμα και το παιδί, δεν υπάρχουν.

Το κύκλωμα είχε εκδώσει πάνω από 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 600 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του εγγράφου και τον προορισμό του μετανάστη. Το στρατηγείο της οργάνωσης φέρεται να ήταν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ενώ στις συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και τηλέφωνα που αντιστοιχούσαν σε πακιστανικά.

Σε 102 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών,
  • 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών,
  • 72.000 ευρώ,
  • πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων,
  • ναρκωτικά
  • όπλα 
  • 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.

Το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης

Από την έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαρκή και δομημένη δράση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, που κυμαινόταν ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης από 600 έως 10.000 ευρώ κατ' άτομο. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, κάθε μέλος είχε αναλάβει ανάλογο ρόλο. Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

  • προσέφεραν στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τόσο ως προς τρόπο μεταφοράς, όσο και ως προς τον προορισμό σε χώρα της Ευρώπης,
  • διακινούσαν τα χρηματικά ποσά μέσω του συστήματος «HAWALA»
  • χρησιμοποιούσαν επίσης τη μέθοδο LOOK - ALIKE, δηλαδή χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, που η φωτογραφία που έφεραν προσομοίαζε με τα χαρακτηριστικά των διακινούμενων
  • παρείχαν καταλύματα στους υπό διακίνηση αλλοδαπούς έναντι χρηματικών αμοιβών που κατέβαλαν σε ημερήσια ή μηνιαία βάση και ανέρχονταν περίπου στα 150 ευρώ κατ' άτομο. Για να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες», τα εν λόγω καταλύματα διαφημίζονταν σε ομάδες - σελίδες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αφού εντόπιζαν τους «υποψήφιους πελάτες», χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα με αεροπλάνο ή διακίνηση πεζή ή με τη χρήση οχήματος.

Η πρώτη μέθοδος, γινόταν μέσω αεροπορικών πτήσεων σε χώρες-πόλεις του προορισμού τους, κλείνοντας 2 αεροπορικά εισιτήρια, το ένα για χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το άλλο με προορισμό πόλη ή νησί της Ελλάδας. Παράλληλα τους εφοδίαζαν με παρόμοια διαβατήρια (μέθοδος look - alike) ενώ οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, λάμβαναν οδηγίες από τα μέλη της οργάνωσης, με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού τους κατά τον διαβατηριακό έλεγχο. Η χρηματική αμοιβή για μεταφορά με αεροπλάνο κυμαινόταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνήθεις προορισμοί ήταν Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν, η πεζή ή με όχημα διακίνηση των μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια. Αρχικά αφού τους οργάνωναν σε ομάδες - γκρουπ, περνούσαν πεζή τα σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο. Έπειτα τους επιβίβαζαν σε φορτηγά / λεωφορεία και τους μετέφεραν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, όπου και παρέμεναν για λίγο χρονικό διάστημα σε διαμερίσματα «φιλοξενίας» των μελών της οργάνωσης.

Η διαδικασία για όσους ήθελαν να φύγουν στην Ευρώπη

Κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους, είτε τους καταρτούσαν πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο με σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα, είτε ξεκινούσε η διαδικασία της παράνομης μεταφοράς τους σε χώρες της Ε.Ε.. Πιο αναλυτικά, για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να μεταφερθούν παράνομα προς χώρες της Ευρώπης, ακολουθούνταν η εξής διαδικασία:

Αρχικά, τους συγκέντρωναν είτε στην Αθήνα, είτε σε περιοχή του νομού Ηλείας και εν συνεχεία, επιβιβάζονταν σε οχήματα, τα οποία κινούνταν με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικότερα την Αλβανία. Από εκεί, οι μεταφορείς-συνοδοί οδηγούσαν πεζούς είτε με όχημα, τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία, και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία.

Τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν κατευθυντήριες οδηγίες για την επιτυχία της μεταφοράς, τόσο όσον αφορά στα χρήματα για την αγορά τροφίμων και των διαφόρων ειδών που θα χρειάζονταν να έχουν στην κατοχή τους, όσο και για την αποφυγή εντοπισμού τους από αστυνομικούς ή συνοριακούς ελέγχους.  Το χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση της παράνομης μεταφοράς κυμαινόταν από 1.250 έως 4.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών, εντοπίστηκαν 12 διαμερίσματα - χώροι που λειτουργούσαν ως «καβάτζες - ξενοδοχεία», εντός των οποίων εντοπίστηκαν περισσότεροι από 80 παράνομοι αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Επίσης, ταυτοποιήθηκε πλήρως το δίκτυο «hawala» της οργάνωσης, αποτελούμενο από 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 5 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά σε διακίνηση τουλάχιστον 2.322 αλλοδαπών από και προς την Ελλάδα, ενώ εκδόθηκαν περισσότερα από 2.500 νομιμοποιητικά έγγραφα. Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ. Σε 102 συνολικά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατήριων, ναρκωτικά και όπλα καθώς και 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές, για ίδια ή άλλα αδικήματα, οδηγήθηκαν με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, χθες, στην εισαγγελική αρχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA