Μενού
seiragakis
Νίκος Σειραγάκης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Πολλά από τα θύματα του ζουν και σπουδάζουν στην Αθήνα, όπου θα μετακομίσει. Έχω τηλεφωνήματα από τους εντολείς μου, οι οποίοι έχουν κλειστεί μέσα στα σπίτια τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν», σημειώνει ο Γιώργος Δρυγιαννάκης, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων του Νίκου Σειραγάκη, του πρώην προπονητή μπάσκετ που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων στην Κρήτη και αποφυλακίστηκε, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και δημιουργώντας ερωτηματικά για τις προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, ο δικηγόρος αποκάλυψε ότι αναμένεται να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο.

Μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος είπε: «Μετά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα σε ότι αφορά την υφ' όρων απόλυση, υπήρξε αυτή ρύθμιση και εκεί υπήρξε η μεγάλη αστοχία να μην έχει κληθεί η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας, έτσι ώστε να γνωμοδοτήσει επί αυτού του σχεδίου τροποποίησης των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, επομένως δεν κλήθηκε κατά την άποψή μας, το δικηγορικό σώμα καθόλου να εκφράσει την άποψή του, το τι γίνεται στην πράξη, σε τέτοιου είδους φυλακίσεις».

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις που έχει υποστηρίξει η δική μας πλευρά, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει μεταμεληθεί καθόλου, επίσης δεν έχει σωφρονιστεί καθόλου. Το γεγονός του ότι ενδεχομένως να προσποιήθηκε για να τηρήσει τις προϋποθέσεις της υφ' όρων απόλυσης δεν σημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει, εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις απλά και μόνο με την τροποποίηση αυτού του κώδικα, να κάνει δεκτή μια τέτοιου είδους αποφυλάκιση και μάλιστα με τόσο χαλαρούς όρους», επισήμανε ακόμα ο κ. Δρυγιαννάκης και είπε:

«Από τη στιγμή κατά την οποία χθες έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος αυτός θα ζει πλέον στην περιοχή της Αθήνας έχουν κατακλύσει τα τηλέφωνα τα δικά μου πάρα πολλά από τα θύματα αυτού του εγκληματία ζουν και σπουδάζουν στην Αθήνα. Έχω τηλεφωνήματα από τους εντολείς μου, οι οποίοι έχουν κλειστεί μέσα στα σπίτια τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν».

«Διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για αυτήν την απόφαση»

Παράλληλα, ο κ. Δρυγιαννάκης κάνει λόγο για αγανάκτηση τόσο των οικογενειών των θυμάτων όσο και της τοπικής κοινωνίας στο Ρέθυμνο. Μάλιστα ο δικηγόρος αποκάλυψε ότι διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της αποφυλάκισης του παιδοβιαστή, ενώ τόνισε ότι «το βούλευμα της αποφυλάκισης είναι εντελώς αναιτιοολόγητο και θα πρέπει γι' αυτόν τον λόγο να ασκηθεί αναίρεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος όντως ζήτησε να λάβει γνώση του συγκεκριμένου βουλεύματος και όλης της δικογραφίας».

Εισαγγελική παρέμβαση για την αποφυλάκιση

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα σύμφωνα με το οποίο ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε με όρους μετά από 12,5 χρόνια που έμεινε στη φυλακή. Ο κ. Ντογιάκος θα το μελετήσει και στην περίπτωση που διαπιστώσει πως δεν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του  μπορεί να προχωρήσει σε αναίρεση αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε υπό όρους, από τις φυλακές της Τρίπολης, μετά τη σχετική αίτηση που κατέθεσε στο συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Οι όροι της αποφυλάκισης είναι οι εξής: Να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται τη νήσο Κρήτη, να δίνει το «παρών» δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).

Να θυμίσουμε ότι είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης, που με τη συγχώνευση έγιναν 220 και που σε πραγματικά χρόνια έκτισης μειώνονται σε 25 και τελικά σε 20 με τον νέο ποινικό κώδικα. Ο Σειραγάκης καταδικάστηκε πρωτόδικα για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος 36 παιδιών, ενώ την ίδια ποινή του επέβαλε και το εφετείο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.