Μενού
dikastirio
Δικαστήριο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Καθηγητής Μαιευτικής, ο οποίος έχει καταδικαστεί για κατάχρηση σε γενετήσιες πράξεις σε βάρος φοιτητριών του, περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Αυτό διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το Voria.gr, όταν ορίστηκε να εξετάσει υπόθεση ιατρικού λάθους για την οποία έχει υποβληθεί μήνυση σε βάρος γιατρών. Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κύκλο των πρώην φοιτητριών του, οι οποίες είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, εκκρεμεί ακόμη μία μήνυση σε βάρος του, πάλι από φοιτήτριες.

Ο καθηγητής είχε καταδικαστεί τελεσίδικα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 24 μηνών, με τριετή αναστολή, για κατάχρηση σε γενετήσιες πράξεις δύο φοιτητριών του.

Το δικαστήριο τον απάλλαξε για την τρίτη περίπτωση που καταγγέλθηκε, λόγω παραγραφής, καθώς μετέτρεψε το αδίκημα σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, για τη δίωξη του οποίου απαιτούταν έγκληση.

Οι καταγγελίες που επαναλήφθηκαν από πολλές φοιτήτριες στο ακροατήριο του Εφετείου αφορούσαν το διάστημα 2015-16, όταν, σύμφωνα με τις καταθέσεις, ο καθηγητής προσέφερε δωρεάν γυναικολογική εξέταση, όμως εκεί ασελγούσε στις φοιτήτριες, όπως δέχτηκε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, παρά την άρνηση του κατηγορούμενου. Μάλιστα η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη αρκετά χρόνια αργότερα, ύστερα από ανώνυμη επιστολή στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ.

Έκπληκτες οι καταγγέλλουσες ενημερώθηκαν προ καιρού ότι ο καταδικασθείς γιατρός, εκτός του ότι δεν έχει επιβληθεί κανένα μέτρο σε βάρος του από τον ιατρικό σύλλογο, περιλαμβάνεται και στον επίσημο κατάλογο δικαστικών πραγματογνωμόνων.

Πρόκειται για τον κατάλογο του Πρωτοδικείου στον οποίο περιλαμβάνονται επιστήμονες απ’ όλες τις ειδικότητες που καλούνται σε διάφορες υποθέσεις να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα, στην οποία βασίζεται η κρίση του κάθε δικαστηρίου.

«Είναι αντιφατικό ένας που έχει καταδικαστεί για κάτι να συνεχίσει να κάνει το ίδιο πράγμα. Και οι περισσότερες γυναίκες, επειδή είναι δημόσιος πραγματογνώμονας, δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί ή γιατί έχει καταδικαστεί. Είναι υποχρεωτική η εξέτασή τους από τον πραγματογνώμονα, δεν μπορούν να την αρνηθούν», σχολίασε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας των φοιτητριών, Παναγιώτης Λογγινίδης.

Η αντίδραση του Πρωτοδικείου

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε ότι ο τελεσίδικα καταδικασθείς καθηγητής είναι στον κατάλογο των επίσημων πραγματογνωμόνων. Η διοίκηση του δικαστηρίου με αίτησή της ζήτησε την τροποποίηση του καταλόγου των πραγματογνωμόνων, όμως το δικαστήριο που κλήθηκε να αποφασίσει απέρριψε την αίτηση και διατήρησε τον γιατρό στον κατάλογο.

Το Πρωτοδικείο αποφάσισε συγκεκριμένα ότι ο καθηγητής δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα, δηλαδή και με απόφαση του Αρείου Πάγου όπου προφανώς έχει προσφύγει, επομένως ο αποκλεισμός του θα σήμαινε την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς του και των σχετικών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τη νομική σκέψη που αναπτύσσεται στην απόφασή του.

«Για τον αποκλεισμό κάποιου προσώπου από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, λόγω καταδίκης του για κακούργημα ή πλημμέλημα, πρέπει, σύμφωνα και με τα διαλαμβανόμενα στη νομική σκέψη της παρούσας, η καταδίκη να είναι αμετάκλητη, διότι διαφορετικά παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας που θεσπίζει το άρθρο 6 ΙΙ της ΕΣΔΑ, το οποίο εμποδίζει την επιβολή ποινής, έστω και παρεπόμενης, πριν την αμετάκλητη καταδίκη», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Πάντως στο σχετικό άρθρο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορά τον διορισμό πραγματογνωμόνων δεν καθίσταται σαφές ποιοι από τους καταδικασθέντες αποκλείονται.

«Η δικιά μου η ένσταση είναι ότι θα έπρεπε να προβλέψει η διεύθυνση του Πρωτοδικείου, το Πρωτοδικείο το ίδιο, να αναστείλει έστω προσωρινά τη συμμετοχή του από τον κατάλογο, αν θεωρεί ότι πρέπει να περιμένει την αμετάκλητη απόφαση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένας άνθρωπος μετά από δύο καταδίκες να εξετάζει γυναίκες. Εδώ φαίνεται το κενό δικαίου», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Λογγινίδης.

Η υπόθεση με τις καταγγελίες των φοιτητριών για τον καθηγητή Μαιευτικής είναι σε εκκρεμότητα και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Άλλες τέσσερις πρώην φοιτήτριες τον έχουν μηνύσει για κακούργημα και συγκεκριμένα για κατάχρηση ανίκανου προσώπου προς αντίσταση σε γενετήσιες πράξεις, προτείνοντας μάλιστα ως μάρτυρες ακόμη οκτώ συναδέλφους τους.

Θεωρούν πως κατά τη διάρκεια της δωρεάν γυναικολογικής εξέτασης δεν είχαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και έπεσαν θύματα του καθηγητή τους. Η μήνυση αρχικά τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, με το σκεπτικό ότι το αδίκημα που περιγράφεται είναι σε βαθμό πλημμελήματος, επομένως έχει παραγραφεί.

Ωστόσο, ύστερα από προσφυγή η δικογραφία βρίσκεται για περισσότερο από έναν χρόνο στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών που δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.