Μενού
ekkenosi rodos
Εκκένωση ξενοδοχείου στη Ρόδο | dimokratiki.gr
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, για πέμπτη ημέρα, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, καίγονται τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου, τα οποία εκκενώθηκαν νωρίτερα.

Την ίδια ώρα διαρκείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση στο νησί.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για τη μεγάλη φωτιά στην Ρόδο, η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο νησί

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εκκένωση όσων βρίσκονται σε παραλίες οδικώς, αλλά και  διά θαλάσσης. Η μεταφορά γίνεται κυρίως με ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για αναψυχή.

Στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και πάνω από 20 ιδιωτικά (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται ένα φορτηγό πλοίο, 1 Επιβατηγό / Οχηματαγωγό (παντόφλα), δύο φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων. 

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Ακόμα, από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια

  • 2 Canadair 415
  • 1 Σινούκ (Ε/Π)

Επίγεια

  • 2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
  • 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
  • 2 ανατρεπόμενα
  • 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
  • 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
  • 2 πυροσβεστικά οχήματα
  • 14 άτομα χειριστές οχημάτων
  • 6 Λεωφορεία
  • 4 STEYER
  • 6 πλωτά ειδικων δυνάμεων 

Ακόμα, στην περιοχή σπεύδει και η τορπιλάκατος «Ντεγιάννης».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, περίπου 1.500 άτομα απομακρύνθηκαν από τον οικισμό Κιοτάρι, με την επιχείρηση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκένωση των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Από το ΕΚΑΒ  αναφέρονται οκτώ διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 204 πυροσβέστες με 39 οχήματα και 13 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης ρίχτηκαν 31 πυροσβέστες από τη Σλοβακία, με τέσσερα οχήματα.

Μήνυσμα και από το 112

Την εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι διέταξαν οι αρχές, με μήνυμα που στάλθηκε μέσω του 112, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα

Οι τουρίστες, που έκαναν τις διακοπές τους στο χωριό Κιοτάρι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Γεννάδι, μετά και την εκκένωση των ξενοδοχείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνεμος έπνεε βόρειος-βορειοδυτικός με ένταση 7 Μποφόρ και μετέφερε την πυρκαγιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Εγκλωβισμένοι Πυροσβέστες από μοναστήρι

Ενώ νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν να έχει επιτευχθεί η εκκένωση της Μονής Υψενής, νεότερες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες εξακολουθούν να παραμένουν στη Μονή Υψενής, στη στοά που έχει το μοναστήρι, είναι ασφαλείς αλλά είναι δύσκολο να το εγκαταλείψουν.

Οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, εγκλωβίστηκαν στην προσπάθεια τους να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  • Να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  • Να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Σε ύφεση οι φωτιές σε Λακωνία και Αττική

Σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Λακωνία και Δυτική Αττική, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο αδιάλειπτα για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA