Μενού
Ο «Αυχένας» του Μπάρου
Ο «Αυχένας» του Μπάρου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος με ατελείωτες ομορφιές σε έναν τόσο δα γεωλογικό χώρο. Από τις πρασινογάλανες θάλασσες μέχρι τα αλπικά μας τοπία, χρειάζεται μία ζωή για να εξερευνήσει όλες τις γωνιές της.

Για τους λάτρεις των οδηγικών διαδρομών όμως, υπάρχει ένα μέρος που πρέπει να βάλουν στην κορυφή της λίστας τους. Πρόκειται για το πέρασμα του Μπάρου στην Πίνδο, το οποίο συνδέει το Θεσσαλικό με το Ηπειρωτικό κομμάτι της οροσειράς.

Βόλτα στα σύννεφα

Ο δρόμος συνδέει την Ανθούσα και το Χαλίκι (Θεσσαλία) με τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι (Ήπειρος), μία διαδρομή που σε κάποια σημεία της φτάνει το ιλιγγιώδες υψόμετρο των 1.900 μέτρων, ενώ δίνει προνομιακό σημείο θέας προς τις κορυφές Περιστέρι και Κακαρδίτσα στα 2.294 και 2.429 μέτρα αντίστοιχα.

Ως μονοπάτι υπήρχε από παλιά και χρησιμοποιούταν από τους αγωγιάτες και τσελιγκάδες της περιοχής, είτε για να μεταφέρουν ανθρώπους και εμπορεύματα στα δυσπρόσιτα χωριά, είτε για να βοσκήσουν τα ζωντανά τους. Το 2014 όμως ασφαλτοστρώθηκε πλήρως, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε ένα τουριστικό σημείο ενδιαφέροντος.

Περνώντας από τον επονομαζόμενο «Αυχένα του Μπάρου», με λίγη φαντασία θα νιώσετε πραγματικά πως πετάτε στα σύννεφα. Ο δρόμος κουλουριάζεται σαν φίδι μέσα σε φαράγγια, δάση κωνοφόρων και απόκρημνες πλαγιές. Η θέα είναι μοναδική και κάθε στροφή επιφυλάσσει και μία νέα έκπληξη στους σχηματισμούς των βράχων και στις χαράδρες που έχει λαξεύσει ο χρόνος και τα φυσικά φαινόμενα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA