Καμία επιείκεια δεν έδειξε το δικαστήριο στους δέκα καταδικασθέντες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2018. Με πλειοψηφική απόφαση — και με την πρόεδρο της έδρας να μειοψηφεί — οι δικαστές απέρριψαν τη χορήγηση οποιουδήποτε ελαφρυντικού, ακόμη και αυτού του πρότερου σύννομου βίου.
Η εισαγγελέας της έδρας, Σταματίνα Περιμένη, είχε προτείνει τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού στους εννέα από τους δέκα καταδικασθέντες, κρίνοντας ότι μόνο ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος — από την ιδιοκτησία του οποίου ξεκίνησε η φωτιά — δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, καθώς διαθέτει ποινικό μητρώο με προηγούμενες καταδίκες.
«Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν επιδείξει μια μακρά σύννομη πορεία, πλην του τελευταίου. Δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα για την εντιμότητά τους μέχρι τον Ιούλιο του 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του δικαστηρίου δεν έκανε δεκτή ούτε αυτή την πρόταση, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση κανενός ελαφρυντικού στους κατηγορούμενους.
Το δικαστήριο έχει διακόψει προκειμένου να ανακοινώσει τις ποινές με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει 4 χρόνια για κάθε ανθρωποκτονία, 3 για κάθε σωματική βλάβη και 3 έτη για εμπρησμό από αμέλεια.
Δίκη για φωτιά στο Μάτι: Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι
Σχεδόν ένα χρόνο από όταν ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια τους:
- Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής
- Ιωάννης Φωστιέρης επικεφαλής του ΕΣΚΕ
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
- Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
- Χρήστος Γκολφίνος Διευθυντής 199
- Φίλιππος Παντελεαάκος Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Πυροσβεστικής
- Δαμιανός Παπαδόπουλος Διοικητής Π. Σ Ν. Μάκρης - πρώτος επικεφαλής φωτιάς
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά ο οποίος καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια.
- Ιωάννης Καπάκης, τότε γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας
Φωτιά στο Μάτι: Αθώοι Δούρου και Μπουρνούς
Από το Δικαστήριο για τη φωτιά στο Μάτι κρίθηκαν αθώοι οι:
- Ρένα Δούρου, τότε περιφερειάρχης Αττικής,
- Ηλίας Ψινάκης, τότε δήμαρχος Μαραθώνα,
- Αντώνης Παλαπατζής, Βάιος Θανασιάς και Δημήτρης Στεργίου Καψάλης (στην αυτοδιοίκηση),
- Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης διάσωσης
- Χρ. Δροσοπούλος, κυβερνήτης του ΦΛΟΓΑ
- Γεώργιος Πορτοζούδης, διοικητής της ΥΕΜΣ,
- Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητής της ΕΜΑΚ,
- Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων της ΕΛΑΣ,
- Ευάγγελο Μπουρνούς, τότε δήμαρχο Ραφήνας
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ
- Συγκλονιστική διάσταση στο τροχαίο με δύο νεκρούς στην Ποσειδώνος
- Η κρυφή ζωή του Νίκου Σεργιανόπουλου και η άγρια δολοφονία του
- H πιο ευτυχισμένη πόλη του πλανήτη δεν έχει σχεδόν ποτέ ήλιο
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.