Μενού
Βιολάντα εργοστάσιο
Το εργοστάσιο της «Βιολάντα» | In Time / Γιώργος Κυδώνας
  • Α-
  • Α+

Φόβοι για νέα ανάφλεξη και έκρηξη εκφράζονται για το εργοστάσιο της «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι έρευνες για το εργατικό δυστύχημα με τις πέντε νεκρές εργάτριες.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το έδαφος έχει εμποτιστεί με προπάνιο, ενώ η πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή, προχωρώντας σε κατάσβεση μικροεστιών. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στις αρχές, με αποτέλεσμα το σημείο να παραμένει αποκλεισμένο.

Διαβάστε ακόμα: Πεθαίνοντας στους χώρους δουλειάς: Η Βιολάντα, τα ελλιπή στοιχεία και τα «αόρατα» εργατικά ατυχήματα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η διαρροή στο εργοστάσιο «Βιολάντα» ήταν πολύμηνη, καθώς τα ανιχνευτικά μέσα κατέγραψαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις προπανίου, το οποίο φαίνεται να μετακινήθηκε μέσω του εδάφους σε απόσταση περίπου 25 μέτρων και να εγκλωβίστηκε σε υπόγειο χώρο του εργοστασίου.

Βιολάντα: Συνεχίζονται οι έλεγχοι των εγγράφων - Απεργία στον τομέα Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών

Παρά την προσωρινή διακοπή των ερευνών, συνεχίζονται οι διαδικασίες ελέγχου των τεχνικών στοιχείων και των εγγράφων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθούν παρατυπίες και αστοχίες, όπως η έλλειψη συστημάτων πυρασφάλειας στο υπόγειο όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Παράλληλα, την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τομέα Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έχει προαναγγείλει 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και παράλληλη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει, μεταξύ άλλων, τα έγγραφα της Περιφέρειας Θεσσαλίας που δείχνουν ότι εδώ και χρόνια είχαν εντοπιστεί παραβάσεις στο σημείο τοποθέτησης των δεξαμενών.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2019, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε αυτοψία που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, διαπίστωσε παραβάσεις που αφορούσαν την χωροθέτηση των τεσσάρων δεξαμενών.

Κατα την αυτοψία εντοπίστηκαν δύο υπόγειες δεξαμενές υγραερίου χωρητικότητας 9.000 λίτρων, τοποθετημένες σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων από τα όρια της ιδιοκτησίας, καθώς και δύο υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 5.000 και 9.000 λίτρων, τοποθετημένες σε απόσταση μικρότερη των 7,5 μέτρων από τα όρια.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2020, η εταιρεία κατέθεσε αίτημα ανασυγκρότησης, ζητώντας αναθεώρηση της αρνητικής εισήγησης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προχώρησε τελικά στη χορήγηση συνέχισης άδειας λειτουργίας, δίνοντας ωστόσο προθεσμία δύο ετών στην εταιρεία για τεχνική ανασυγκρότηση.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την επιχείρηση, με βασικότερες την επανατοποθέτηση των δεξαμενών υγραερίου σε απόσταση από τα όρια ιδιοκτησίας και τον εφοδιασμό με άδεια δόμησης για την τοποθέτηση των δεξαμενών υγραερίου από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

«Με το που φτάσαμε στο σημείο διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν δύο δεξαμενές, εκτός της όλης εγκατάστασης του κτηρίου. Με διακλαδωτήρα κατέβαινε κάτω από τον δρόμο όπου στην συνέχεια εισχωρούνταν μέσα στην εγκατάσταση για να μπορέσει να δώσει παροχή για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η παραγωγική διαδικασία» ανέφερε στο ΕΡΤnews ο Πρ. Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας.

Σύμφωνα όμως με το τοπογραφικό διάγραμμα του 2025 οι δεξαμενές αποτυπώνονται ως υφιστάμενη και σταθερή εγκατάσταση, και πάλι σε απόσταση 5,40 μέτρων, δηλαδή μικρότερη των 1,5 μέτρων που ορίζει ο νόμος.

Τον Ιούλιο του 2025, με απόφαση υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας Θεσσαλίας, η εταιρεία Βιολάντα υπάγεται σε πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

Μεταξύ αυτών:

  • Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων να περιβάλλονται από λεκάνες ασφαλείας, των οποίων η σχεδίαση, η κατασκευή και ο εξοπλισμός να καλύπτει τις απαιτήσεις του Π.Δ. 44/1987 (Α΄15), όπως ισχύει.
  • Οι δεξαμενές αποθήκευσης χημικών ουσιών και καυσίμων να βρίσκονται εντός λεκανών ασφαλείας ικανού όγκου, οι οποίες να είναι κατασκευασμένες για να συγκρατούν ατυχηματικές διαρροές, ώστε να αποφεύγεται η ρύπανση του εδάφους ή/και του υπόγειου υδροφορέα.
  • Στη φωτογραφία μετά την έκρηξη φαίνονται οι δύο υπέργειες δεξαμενές σε πολύ κοντινή απόσταση τόσο από τα όρια του οικοπέδου όσο και του μοιραίου εργοστασίου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...