Μενού
Το χωριό με την τέλεια γεωμετρία
Το χωριό με την τέλεια γεωμετρία | Youtube
  • Α-
  • Α+

Ατσούμπαλα «μπαλώματα» στην άσφαλτο, υπερυψωμένα πεζοδρόμια, υποδομές που τρίζουν και λυγίζουν στη φθορά του χρόνου και των στοιχείων της φύσης. Αυτή είναι η εικόνα στις περισσότερες πόλεις, χωριά και κοινότητες της Ελλάδας, η οποία δεν φημίζεται για τη ρυμοτομική της αρτιότητα.

Λαμπρή εξαίρεση στον κανόνα όμως αποτελεί ένα χωριουδάκι του νομού Μεσσηνίας, η Νέα Κορώνη, ένα άγνωστο σε πολλούς πολεοδομικό αριστούργημα, τόσο αρμονικά σχεδιασμένο που μοιάζει με γεωμετρική σπουδή αρχιτέκτονα.

Διαβάστε επίσης: Ιταλός σεφ παρακολουθεί τον Άκη Πετρετζίκη να μαγειρεύει και τον «διορθώνει» (vid)

Η Νέα Κορώνη, κοντά στη μεσσηνιακή ακτογραμμή, αποτελεί φυσικά «παραφυάδα» του ιστορικού χωριού της Κορώνης. Βίντεο του καναλιού Up Stories στο Youtube αποκαλύπτει τη συμμετρική εικόνα της κοινότητας από ψηλά.

Το γεωμετρικό χωριό στην Ελλάδα

Αυτό το πολεοδομικό «θαύμα» είναι σίγουρα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά δεν είναι τόσο απίστευτο αν αναλογιστούμε πως η Νέα Κορώνη αποτελεί συγκριτικά νεόδμητο οικισμό, σε σχέση με τις κοινότητες που διαμορφώνονταν την περίοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να «ξεφυτρώνουν» άτακτα και χωρίς οργανωμένο σχεδιασμό.

Στο βίντεο φαίνονται οι 8 της δρόμοι να απλώνονται ακτινωτά από τον κεντρικό κυκλικό της κόμβο, με τον καθένα να καταλήγει στον περιφερειακό, διαγράφοντας ένα σχήμα τέλειου τετραγώνου με δύο διαγώνιους και δύο διάμεσους.

Οι εικόνες δεν είναι μόνο εντυπωσιακές, αλλά και υποδειγματικές του πώς πρέπει να δομούμε τους οικισμούς μας από εδώ και πέρα.

Διαβάστε ακόμα:

Πήραν ένα αχούρι και το μετέτρεψαν σε αριστούργημα με τα χέρια τους - Το αποκαλυπτικό πριν και μετά

 

Πατήσια: «O 19χρονος τον βάρεσε 15 φορές στο κεφάλι με ένα στυλιάρι»

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA