Μενού
hrysohoidis
ΜΙχάλης Χρυσοχοΐδης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας τα περιστατικά βίας που φθάνουν στα αστυνομικά τμήματα και την αντίδραση της αστυνομίας με αφορμή τη γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

«Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει «κάθισε εδώ». Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστεί το μέτρο με ασφαλείς στέγες για γυναίκες που καταγγέλλουν πως είναι σε κίνδυνο. 

«Εξασφαλίζουμε ασφαλή στέγη σε κάθε περιοχή για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Και να μπορεί να πάει με τα παιδιά της αν χρειαστεί. Σε όλη τη χώρα, για όσο χρειαστεί. Έχουμε βρει στην Αθήνα ήδη χώρους. Μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται το μέτρο. Όλα τα αστυνομικά τμήματα θα στείλουν σε πιο σημείο θα υπάρχει αυτός ο χώρος» ανέφερε.

«Ένα επεισόδιο κάθε 45 λεπτά»

Αναφερόμενος στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν ως την αστυνομία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «Έχουμε 30-40 υποθέσεις την ημέρα. Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Η αστυνομία έσωσε 13 χιλιάδες γυναίκες. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις που έχει επιληφθεί η ΕΛ.ΑΣ. αποτελεσματικά».

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά βίας που εμπλέκονται ανήλικοι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι «υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που έχουν εμφανιστεί με πιο βίαιο τρόπο, 500 συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει μέσα σε δύο μήνες. Χθες στη Γλυφάδα αποτράπηκε μία συνάντηση ανηλίκων για να συγκρουστούν και κλήθηκαν και οι γονείς. Η ποινική μεταχείριση του ανηλίκου είναι περίπλοκη. Σε λίγες μέρες θα έχουμε μίας γραμμή πενταψήφια που θα λειτουργεί στην υποδιεύθυνση Ανηλίκων και θα μπορεί να δέχεται καταγγελίες».

Αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων αστυνομικών ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για 97 περιπτώσεις ενώ ο φρουρός στους Αγ. Αναργύρους «υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου» και πρόσθεσε ότι «ζήτησα με ποιον τρόπο μπορούμε να τροποποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Για τα πανεπιστήμια, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «στα πανεπιστήμια μαζεύονται τα περιστατικά βίας και τελειώνει αυτό. Έχουν περιοριστεί γιατί διατίθενται αστυνομικές δυνάμεις».

«Επανίδρυση της αστυνομίας»

Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι «η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA