Μενού
minion
Μινιόν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το νέο «Μινιόν», το πολυκατάστημα που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Αθήνας, φωταγωγήθηκε μετά 25 χρόνια και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

Το κτίριο φωταγωγήθηκε σε τρία χρώματα, που κάθε ένα έχει έναν συμβολισμό: το πορτοκαλί του πολυκαταστήματος, το πράσινο της ελιάς και το λευκό της οδού Βερανζέρου. 

Το νέο Μινιόν, ακίνητο επιφάνειας 18.500 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη μέσα στο 2024 με μεικτές χρήσεις αφού θα διαθέτει γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

Η ιστορία του Μινιόν

Η ιστορία του Μινιόν ξεκινά το 1934, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Δέκα χρόνια μετά, ο Γ. Γεωργακάς αρχίζει να αγοράζει σταδιακά το κτίριο επί της οδού Πατησίων προκειμένου να το μετατρέπει σε πολυκατάστημα. Και αυτό έγινε σταδιακά κατά τη δεκαετία του 1950 και μετά.

Το Μινιόν είχε γίνει για την Ελλάδα των περασμένων δεκαετιών αξιοθέατο καθώς ήταν το πρώτο πολυκατάστημα της χώρας, το πρώτο που διέθετε κυλιόμενες σκάλες ενώ τα ψώνια κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων ήταν το must της Αθήνας. 

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το ΜΙΝΙΟΝ αλλά και το κατάστημα «Κατράντζος» τυλίχθηκαν ταυτοχρόνως στις φλόγες. Επρόκειτο για εμπρησμό με ενόχους να μην βρίσκονται ποτέ.  Από τη φωτιά, ο «Κατράντζος» κατέρρευσε ενώ από το ΜΙΝΙΟΝ  διασώθηκε μόνο ο σκελετός του κτιρίου.

Το 1983 με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές,  το κατάστημα επαναλειτούργησε, όμως, λόγω χρεών κρατικοποιήθηκε. 

Το 1998 έκλεισε οριστικά και το ακίνητο πέρασε στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings και δεν λειτουργεί ποτέ ξανά μετά τη δικαστική εμπλοκή των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Από το 2021 μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό το κτίριο του Μινιόν πέρασε στην εταιρεία Dimand η οποία θα το λειτουργήσει ως κτίριο διαμερισμάτων, γραφείων και καταστημάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA