Μενού
Τηλέμαχος Βακουφάρης
Τηλέμαχος Βακουφάρης | ΑΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ένας αγρότης με πτυχίο μαθηματικού από την Θεόπετρα Λαγκαδά πρωτοπορεί καθώς παράγει πολύχρωμα λαχανικά για εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας.

Ο Τηλέμαχος Βακουφάρης μίλησε στην ΕΡΤ για τις γκουρμέ δημιουργίες του με την επωνυμία «zarzavat», που προορίζονται για delicatessen και εστιατόρια fine dining.

Όπως εξηγεί, παράγει στα κτήματά του, μεταξύ άλλων, επτά χρώματα καρότων.

«Κάθε χρώμα στα λαχανικά μας δεν το προσθέτουμε εμείς με κάποια χημική χρωστική ουσία, αλλά το δίνει η φύση. Τα μωβ καρότα π.χ. έχουν περισσότερη ανθοκυανίνη. Τα κίτρινα καρότα έχουν περισσότερο βιταμίνη Α» εξηγεί ο αγρότης και προσθέτει:

«Δεν προσθέτουμε χημικά με κανέναν τρόπο. Ψάχνουμε σπόρια και ποικιλίες από όλον τον κόσμο που να μας δίνουν αυτό το χρώμα και τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε. Ψάχνουμε να καλλιεργούμε organic ποικιλίες και όχι υβρίδια. Το όλο πρότζεκτ του zarzavat ξεκίνησε από τη γιαγιά μας. Να καλλιεργούμε κάτι που να έχει αειφορία και να μπορούμε να κάνουμε σποροπαραγωγή».

Γεύσεις και τιμές

Όσον αφορά τις προτιμήσεις του στις γεύσεις, αναφέρει: «Μου αρέσει από γεύση το κίτρινο πατζάρι και το λευκό καρότο. Κίτρινα κουνουπίδια μαρέσουν ωμά, μωβ μπρόκολα, μαύρες πιπεριές, έχουν πολύ διαφορετική γεύση», αναφέρει ενώ για τις τιμές των προϊόντων του επισημαίνει ότι είναι υψηλές: 

«Είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα εισαγόμενα λαχανικά του εξωτερικού αλλά είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα διαδεδομένα λαχανικα. Δεν κάνουμε εξαγωγές» λέει ο αγρότης και καταλήγει:

«Κάνουμε κατά παραγγελία μεγέθη πχ. καρότο 10 εκατοστών, αυτό είναι κάτι πρωτότυπο και μοναδικό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA