Μενού
Επίσκεψη Πούτιν στην Ακρόπολη
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Όταν ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναλάμβανε τις τύχες της Ρωσίας, μετά την παραίτηση του Μπόρις Γιέλτσιν, ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει, η Ρωσία δεν αποτελούσε απειλή για τις πανίσχυρες ΗΠΑ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν ένα νέο πρόσωπο που θα αναλάμβανε την ανασυγκρότηση μίας αχανούς χώρας στην πορεία προς την επόμενη μέρα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπήρχαν τα πρώτα δείγματα εκ μέρους του Πούτιν για το τι θα ακολουθούσε. Είναι η αλήθεια όμως ότι, όπως τονίσαμε παραπάνω, ο διεθνής ανταγωνισμός δεν υπήρχε στον βαθμό που υπάρχει σήμερα και ήταν πιο εύκολο να παρακαμφθούν πολλές από τις πρακτικές του Ρώσου Προέδρου. 

Πλέον, 23 χρόνια μετά την (πρώτη) ορκωμοσία του ως Προέδρου της Ρωσίας, ο Πούτιν αντιμετωπίζεται στη Δύση αλλά και στην Ελλάδα ως το «απόλυτο κακό». Οι σκοτεινές πρακτικές του, το αντιδημοκρατικό καθεστώς της Ρωσίας, ο αναγεννημένος διεθνής ανταγωνισμός και φυσικά η εισβολή στην Ουκρανία -ως επιστέγασμα όλων αυτών- αιτιολογούν αυτή την ανατροπή.

Η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν παρότι είναι χώρα η οποία παραδοσιακά διατηρεί δεσμούς με την ορθόδοξη Ρωσία η οποία συχνά-πυκνά έχει αντιμετωπιστεί ως προστάτιδα δύναμη. Εντός αυτού του πλαισίου, οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είχαν πάντοτε την ένταση που έχουν σήμερα. 

Τρανή απόδειξη των πολύ διαφορετικών συνθηκών παίρνουμε από τον μακρινό Δεκέμβριο του 2001 από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα. Στην επίσκεψή του αυτή ο Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλου, με τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και με μία σειρά άλλων κορυφαίων στελεχών του πολιτικού, επιχειρηματικού αλλά και ακαδημαϊκού κόσμου.

Ο Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης

Ήταν η 6η Δεκεμβρίου όταν, σε μία λαμπρή τελετή, ο Πρόεδρος Πούτιν αναγορευόταν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολύ σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και των επιστημών. Διαβάζουμε σε δημοσίευμα της εποχής:

O Πούτιν αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας
Eurokinissi

Tην ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή απέδωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Η τελετή έγινε στην αίθουσα τελετών το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο τότε πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ομιλία του στάθηκε στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας αλλά και στον ρόλο που πρέπει να έχει η Ρωσία «σε μία Ρωσία χωρίς σύνορα και σε έναν κόσμο όπου τείνουν να επικρατήσουν ευρύτερες καθολικές ή παγκόσμιες δομές σκέψης οικονομίας, παιδείας, πολιτισμού που φέρνουν τους λαούς πιο κοντά».

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τη σειρά του ευχαρίστησε για την ύψιστη τιμή που έλαβε και στον λόγο του μίλησε και εκείνος για τις σχέσεις που έχει διαχρονικά η Ρωσία με την Ευρώπη και ειδικά με την Ελλάδα. Τόνιζε δε ότι η χώρα του πέρασε πολύ δύσκολα αλλά ότι βρισκόταν σε μία φάση ανασυγκρότησης με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τους οποίους παραλλήλισε με εκείνους της Ελλάδας.

...και το Χρυσό Κλειδί της Αθήνας

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε και με τον τότε δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Ευχαριστώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Βλάντιμιρ Πόυτιν δήλωνε: «Η Ρωσία κατά τη διάρκεια των αιώνων υποστήριξε την Ελλάδα και σήμερα δεν έχουμε τα ιδεολογικού τύπου εμπόδια τα οποία δεν μας έδιναν τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτε που να μας εμποδίζει για να δώσουμε μια νέα ποιότητα στις σχέσεις των χωρών μας»

Ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Eurokinissi

Διαβάζουμε και πάλι σε δημοσίευμα της εποχής: «Ο κ. Αβραμόπουλος στην προσφώνησή του δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις η οποία μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και στην παγκόσμια δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι στον Πρόεδρο της Ρωσίας έχει απονεμειθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πολύ αργότερα μάλιστα, το 2018. Τελικά, το 2021, το ΕΚΠΑ αποφάσισε να αφαιρέσει από τον Ρώσο Πρόεδρο τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Είχε προηγηθεί κείμενο υπογεγραμμένο από 270 πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ και όχι μόνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA