Μενού
Ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Κωσταράς
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γρηγόριου Κωσταρά | YouTube - @Λαογραφικά Αιτωλοακαρνανίας
  • Α-
  • Α+

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο ακαδημαϊκός από την Αιτωλοακαρνανία, Γρηγόριος Κωσταράς, ο οποίος υπήρξε καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και, μεταξύ άλλων, σημαντική προσωπικότητα του πνεύματος.

Ο Γρηγόριος Κωσταράς, πολύτιμος συνεργάτης των «Εκδόσεων Σπύρου», γεννήθηκε ως όγδοο από τα εννέα παιδιά του ιερά Φιλίππου Γρηγ. Κωσταρά και της πρεσβυτέρςα Σπυριδούλας, στο χωριό Πυργί του Δήμου Αγρινίου.

Ο Γρηγόριος Κωσταράς έδωσε εξετάσεις και πέρασε στις σχολές της Φιλοσοφικής και Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και, επειδή αρίστευσε και πέρασε μεταξύ των πέντε πρώτων, έλαβε κρατική τετραετή υποτροφία, απ' όπου αποφοίτησε το 1960.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί από τον Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Πλατεία Κεφαλαρίου Κηφισιά, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Κοιμητήριο Κηφισιάς (Οδός Αγ. Τρύφωνος).

Γρηγόριος Κωσταράς: Ποιος ήταν

Ο Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς γεννήθηκε στο Πυργί του Δήμου Αγρινίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Φιλοσοφία-Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και της Κοπεγχάγης υπό την επιστημονική καθοδήγηση διαπρεπών καθηγητών: K.F. v Weizsäcker, P. Aubenque, Kl. Oehler, P. Hofstsätter, K. Pawlik, H. Nickel, R. Tausch κ.ά. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και απεφοίτησε από τη «Σχολή Ψυχολογικής Αμύνης» του Οϊσκίρχεν.

Εξελέγη επιμελητής του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντεταλμένος υφηγητής, επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής και, τέλος, καθηγητής. Είναι εκλεγμένο μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών με ευρεία συμμετοχή σε διεθνείς εκπροσωπήσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Διδακτικό έργο άσκησε όχι μόνο στη Φιλοσοφική, αλλά και σε άλλες πανεπιστημιακές σχολές, ενώ προσκεκλημένος έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της αλλοδαπής και έχει μετάσχει σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά κέντρα. Στο συγγραφικό του έργο -εκτός από τα 46 αυτοτελή βιβλία του- κεντρική θέση έχουν οι διατριβές, μελέτες και ανακοινώσεις -περισσότερες από 304-, δημοσιευμένες σε έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Πολυσήμαντο είναι και το μεταφραστικό του έργο: K. Fr. von Weizsacker, ο πλέον διάσημος δάσκαλός του, G. Müller, F. Austeda, Ortega ü Gasset κ.ά. είναι μερικοί από τους συγγραφείς, τα έργα των οποίων έχει μεταφράσει, ενώ έχει αναλύσει και εκτενώς σχολιάσει του μέγιστου Πολωνού φιλοσόφου I.M. Bochensci το «Δρόμοι φιλοσοφικού στοχασμού». Οι κριτικοί έχουν υπογραμμίσει την ερευνητική σπουδαιότητα των φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχομένου μελετών του που δημοσιεύονται στις διάφορες Εγκυκλοπαίδειες, όπως στο «Φιλοσοφικό – Κοινωνιολογικό Λεξικό (εκδ. Καποπούλου) ή στην «Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάννικα», των οποίων υπήρξε βασικός συνεργάτης. Τα φιλοσοφικού – ψυχολογικού περιεχομένου άρθρα (τα πλείστα) της «Μπριτάννικα – Λαρούς» τα συνέγραψεν ο καθηγητής Γρηγ. Φιλ. Κωσταράς.

Στο πλαίσιο μιας εργώδους κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής δραστηριότητας, είδαν το φως της δημοσιότητας υπέρ τα 300 άρθρα από τις στήλες των μεγαλύτερων αθηναϊκών εφημερίδων.

Μετείχε σε διεθνείς εκπροσωπήσεις όπου έλαβε τιμητικές διακρίσεις από ξένα Πανεπιστήμια, της Βόνης, του Μονάχου, της Ρώμης, του Λονδίνου, της Βαρσοβίας, της Νέας Υόρκης και άλλων.

Το συγγραφικό του έργο έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων.

  • «Το έργο του καθηγητού Γρηγ. Κωσταρά μοιάζει με δροσερή πηγή, από την οποία τρέχουν άφθονες, γάργαρες σκέψεις». R.T. Wallis (The classical Review, τεύχος 4, 1982)
  • «Το έργο του καθηγητού Γρηγ. Κωσταρά διακρίνεται για το εύρος των γνώσεων, την ακρίβεια της αναλύσεως, τη σαφήνεια της ερμηνείας». P. Aubenque (επιστολή προς Alexander – Humbolt – Stiftung)
  • «Στο έργο του καθηγητού κ. Γρηγ. Κωσταρά θα βρούμε βαθιές συλλήψεις, με τις οποίες υπερβαίνει τις αντιθέσεις και φθάνει σε μία θαυμάσια σύνθεση». Fr. D’ Agostino (Rivista internazionale di Filosofia del Diritto, 1980)
  • «Τα συγγράμματά του διακρίνονται για την πυκνότητα των νοημάτων, τη σαφήνεια, τη μεθοδικότητα και την εμβρίθεια». (Pesado en Salamanticensis 1991)
  • «Το έργο του Γ. Κωσταρά είναι σπουδαίο, πυκνό και σύνθετο, καρπός μιας πολύμοχθης και ευσυνείδητης ερευνητικής προσπάθειας». P. Henry (Rev. Belge de Philosophie et Historie, 1981).

Άλλες εργασίες του είναι, «Η πορεία προς το εικοσιένα», «Ο λόγος σαρξ εγένετο» ως και δεκάδες άλλα άρθρα και εργασίες. Για το συγγραφικό του έργο έλαβε Άριστη Κριτική από Έλληνες και ξένους διανοητές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA