Μενού
limani-agiou-konstantinou-4
Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου
  • Α-
  • Α+

Το έργο κατασκευής του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου, συνολικού προϋπολογισμού 9.800.000€ ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι αναβαθμισμένες, με σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποδεχτούν επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία μήκους έως 100 μέτρων και υδροπτέρυγα, βελτιώνοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Στερεάς Ελλάδας με τα νησιά των Σποράδων.

Παράλληλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος θα αποκτήσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην οικονομία της περιοχής και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κοντινές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως οι Δελφοί.

Τα έργα πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις, καθώς απαιτούνταν η λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, αυξάνοντας τον κατασκευαστικό βαθμό δυσκολίας.

limani-agiou-konstantinou-2
Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου

«Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει πλούσια ακτογραμμή, στην οποία επενδύουμε και ανοίγουμε νέους θαλάσσιους δρόμους ανάπτυξης», τόνισε στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του Λιμένα ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. Παράλληλα απαρίθμησε τα 8 λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια (Αρκίτσα, Μαντούδι, Αχλάδι, Γλύφα, Αγ. Άννα, Λιχάδα, Ιτέα και Αγ. Κωνσταντίνος) συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50.000.000 ευρώ, που κατασκευάζονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την άμεση και θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης στο αίτημα χρηματοδότησης του λιμένα Στυλίδας με περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου αναβαθμίστηκαν τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του και πιο συγκεκριμένα με τη δημιουργία των νέων κρηπιδωμάτων μεγαλύτερου βάθους, της επέκτασης της υφιστάμενης αποβάθρας και τη δημιουργία προστατευμένης λιμενολεκάνης λόγω της κατασκευής του νέου κάθετου προβλήτα, επιτεύχθηκε:

  • η δημιουργία πρόσθετου χερσαίου χώρου 3.745,00 μ2. και ο συνολικός χερσαίος χώρος ανέρχεται πλέον στα 6.815,00 Μ2. Ενώ το μήκος του παράλληλου μετώπου προς την Εθνική οδό είναι 132 μέτρων και το πλάτος πλέον ανέρχεται στα 35 μέτρα.
  • η προστασία των εγκαταστάσεων από τον κυματισμό βόρειων κατευθύνσεων με την κατασκευή κάθετου προβλήτα μήκους περίπου 105 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων,
  • η δημιουργία επιπλέον θέσεων πρόσδεσης και εξυπηρέτηση πλοίων μεγαλύτερου βυθίσματος και μήκους. Στο παρελθόν ο μέγιστος αριθμός των σκαφών, που μπορούσε να εξυπηρετηθεί ταυτόχρονα και με ασφάλεια, δεν υπερέβαινε τα δύο πρυμνοδετούμενα μεγάλα και ένα πλαγιοδετούμενο υδροπτέρυγο. Σήμερα η συνολική δυναμικότητα του λιμένα είναι για 2 πρυμνοδετούμενα πλοία μήκους μέχρι 100 μέτρα και άλλα δύο μέχρι 60 μέτρα, καθώς και δύο πλαγιοδετούμενα υδροπτέρυγα μήκους μέχρι 35 μέτρα.
  • η επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούνταν κατά την επιβίβαση των πεζών αλλά και των οχημάτων.
limani-agiou-konstantinou-3
Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της από 24-01-2019 προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 26-2-2020 ενώ οι εργασίες περατώθηκαν εμπρόθεσμα στις 30-09-2023.

Ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας απέχει 49 χλμ. από τη Λαμία, την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και 165 χλμ. από την Αθήνα.Ο λιμένας του, αποτελεί την κύρια πύλη προς τις Σποράδες και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιβατικής κίνησης με επιβατικά και οχηματαγωγά πλοία, συμβατικά ή ταχύπλοα, Υδροπτέρυγα (Flying Dolphin) ή σκάφη τύπου (FlyingCat) και ανοιχτού τύπου σκάφη (Ferry – boat).

Το έργο της κατασκευής του Λιμένα Αγ. Κωνσταντίνου, συνολικού προϋπολογισμού 9.800.000€ ολοκληρώθηκε και αποτελεί ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα για την περιοχή. Το σημαντικό αυτό έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του λιμένα αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβίωση της επιβατικής και εμπορικής κίνησης.

limani-agiou-konstantinou
Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου

Οι αναβαθμισμένες, με σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποδεχτούν επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία μήκους έως 100 μέτρων και υδροπτέρυγα, βελτιώνοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Στερεάς Ελλάδας με τα νησιά των Σποράδων.

Παράλληλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος θα αποκτήσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην οικονομία της περιοχής και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κοντινές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως οι Δελφοί.

limani-agiou-konstantinou-5
Λιμάνι Αγίου Κωνσταντίνου
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA