Μενού
Αντιαεροπορικός θόλος
Αντιαεροπορικός θόλος | EPA/ATEF SAFADI/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος εξήγησε το πώς λειτουργεί το αντιαεροπορικό αντι-drone σύστημα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προανήγγειλε ότι θα αποκτήσει και η Ελλάδα στο μέλλον.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως είναι ήδη υπό δρομολόγηση η απόκτηση του εν λόγω θόλου, το οποίο θα έχει χαρακτηριστικά ανάλογα με εκείνα που διαθέτει το Iron Dome του Ισραήλ, το οποίο αναχαίτισε την ιρανική επίθεση το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Εγκολφόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παρουσίασε βίντεο και εξήγησε, βήμα, βήμα το πώς λειτουργεί ο θόλος, υπογραμμίζοντας πως «αν το εφαρμόσουμε στα νησιά του Αιγαίου, θα είναι αδιαπέραστο».

Σύμφωνα με την παρουσίασή του, το σύστημα αποτελείται από τρία μέρη, που μπορεί να είναι και σε μακρινή απόσταση το ένα από το άλλο.

Αρχικά υπάρχει ένα ραντάρ, που εντοπίζει τον πύραυλο που εκτοξεύεται προς τη χώρα, ύστερα ένα «κουτί», όπως το είπε, όπου υπάρχουν οι υπολογιστές και οι γεννήτριες, και τέλος οι συστοιχίες από τις οποίες φεύγουν οι πύραυλοι αναχαίτισης.

«Το ραντάρ είναι τα μάτια, (...) υπάρχει ένα κουτί με κομπιούτερ και γεννήτριες για να δουλεύει το ραντάρ.  Αλλού είναι οι συστοιχίες, που ρίχνουν τα όπλα, έχουν 60-80 πυραύλους που αναχαιτίζουν» σημείωσε. 

Ραντάρ και συστοιχίες μπορεί να συνδέονται ενσύρματα ή και ασύρματα, γεγονός που επιτρέπει να βρίσκονται και σε μακρινή απόσταση το ένα από το άλλο. 

«Ο πύραυλος εντοπίζεται από το ραντάρ, δίνει σήμα στο κομπιούτερ, αυτό δίνει σήμα στον εκτοξευτή, φεύγει το βλήμα και βρίσκει τον στόχο» σημείωσε, για τον τρόπο που λειτουργεί ο θόλος, όταν υπάρχει επίθεση. 

Εξήγησε πως στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή έχει πολλά νησιά, μπορεί το ραντάρ να είναι τοποθετημένο σε ένα νησί και να μπουν συστοιχίες σε άλλα. Αυτό το καθιστά και πιο ασφαλές καθώς δεν μπορεί να καταστραφεί από μία και μόνη επίθεση. 

«Έχει μικρό χρόνο αντίδρασης, είναι σχεδιασμένο για να προστατεύει κατοικημένες περιοχές από κοντινούς πυραύλους. (...) Το σύστημα μπορεί να το αναχαιτίσει αμέσως» είπε αλλά συμπλήρωσε πως υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης «με πυραύλους που φτάνουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μπορεί να δώσει σήμα και σε αεροπλάνα, πλοία...». 

Καταλήγοντας ο κ. Εγκολφόπουλος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει διαφορετική μορφολογία από το Ισραήλ και ο θόλος πρέπει να προσαρμοστεί στις δικές μας ανάγκες. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA