Μενού
Ιρανοί διαδηλωτές καίνε σημαία του Ισραήλ
Ιρανοί διαδηλωτές καίνε σημαία του Ισραήλ | AP Photo/Vahid Salemi
  • Α-
  • Α+

Οι Ισραηλινοί ηγέτες συνεδρίασαν την Τρίτη (16/4) με μοναδικό θέμα το πώς θα απαντήσουν στην πρωτοφανή αεροπορική επιδρομή του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλούνται οι New York Times, ζύγισαν μια σειρά από επιλογές, που έχουν βαθμονομηθεί ως προς την επίτευξη διαφορετικών στρατηγικών αποτελεσμάτων: την αποτροπή μιας παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον, τον κατευνασμό των Αμερικανών συμμάχων τους και την αποφυγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ - ένα τεράστιο μπαράζ που περιλάμβανε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drone - άλλαξε τους σιωπηλούς κανόνες στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο των δύο αντίπαλων κρατών. Σε αυτή τη σύγκρουση, μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχαν αποφευχθεί μεγάλες αεροπορικές επιδρομές από το έδαφος της μιας χώρας απευθείας εναντίον της άλλης.

Δεδομένης αυτής της αλλαγής, ο τρόπος που το Ισραήλ εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του έχει επίσης αλλάξει, δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μιλήσουν με τον όρο της ανωνυμίας. 

«Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι απέναντι σε αυτού του είδους την επιθετικότητα» είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Το Ιράν, πρόσθεσε, δεν θα τη γλιτώσει «ατιμώρητο με αυτή την επιθετικότητα».

Καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την εξέταση της στρατιωτικής απάντησης, όμως, σύμμαχες χώρες ασκούν διπλωματική πίεση - και στις δύο πλευρές - με την ελπίδα να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Αντι-ισραηλινό πανό σε ένα κτίριο σε πλατεία στο κέντρο της Τεχεράνης
Αντι-ισραηλινό πανό σε ένα κτίριο σε πλατεία στο κέντρο της Τεχεράνης | AP Photo/Vahid Salemi

Τι προηγήθηκε της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν κατά την επίθεση του Ιράν νωρίς την Κυριακή αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η επίθεση, σύμφωνα με την Τεχεράνη, ήταν απάντηση σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές των ενόπλων δυνάμεων.

Εκείνη η επίθεση, που έγινε σε κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, ήταν κατάτι διαφορετική από προηγούμενες στοχευμένες δολοφονίες ατόμων, υπό το πέπλο της μυστικότητας. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κτίριο διαπλαστικής αποστολής δεν θα αποτελούσε ποτέ στόχο. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το κτίριο ήταν διπλωματικό μόνο κατ' όνομα και χρησιμοποιούνταν ως βάση του ιρανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που το καθιστά νόμιμο στόχο.

Το Ιράν, ωστόσο, αποφάνθηκε πως η επίθεση παραβίασε τους κανόνες του σκιώδους πολέμου, και θεώρησε υποχρεωμένο να ανταποδώσει έντονα, σύμφωνα με αναλυτές. Και αυτό προκειμένου να εδραιώσει την αποτροπή και να διατηρήσει την αξιοπιστία του.

Οι τέσσερις επιλογές για την απάντηση του Ισραήλ

Ορισμένοι από τους προαναφερθέντες αξιωματούχους επεσήμαναν πως το Ισραήλ δεν θέλει σε μία περίπτωση να πιστέψει το Ιράν ότι μπορεί, πλέον, να επιτεθεί σε ισραηλινό έδαφος λόγω μίας ισραηλινής ενέργειας σε τρίτη χώρα. 

Αλλά, πρόσθεσαν ότι η χώρα δεν θέλει και δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια μεγάλη σύγκρουση, ενώ παραμένει σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. 

Στόχος, λοιπόν, είναι να υπάρξει μία αναλογική απάντηση που δώσει σαφές μήνυμα στον αντίπαλο, αλλά δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση. 

Οι ίδιοι αναφέρθηκαν στις τέσσερις επιλογές που εξετάζονται. Αυτές είναι οι εξής: 

- Διεξαγωγή επιθετικού πλήγματος σε ιρανικό στόχο, όπως μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εκτός ιρανικού εδάφους, όπως στη Συρία. Θεωρείται μειονέκτημα, ωστόσο, πως η επίθεση θα γίνει σε έδαφος τρίτης χώρας. 

- Χτύπημα ενός συμβολικού στόχου στο εσωτερικό του Ιράν. Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε, πιθανότατα, διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα κινδύνευε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν αποθαρρύνει από σχετικές αποφάσεις. 

- Να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις υποδομές του Ιράν. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα μπορούσε να εκθέσει πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο και δεν θα αποτελούσε ουσιαστική απάντηση στη μεγάλη επίθεση.

- Επίσπευση μικρών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, που πραγματοποιούνται από τη Μοσάντ. Αλλά, το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, οπότε δεν θα εκπληρώσουν τον τελικό στόχο. 

Μία άλλη επιλογή είναι να μην κάνουν απολύτως τίποτα, ένα μέτρο που θα ικανοποιήσει τις σύμμαχες δυνάμεις που βοήθησαν να αποκρουστεί η επίθεση, ή να υιοθετήσουν μια πιο διπλωματική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πάλη και με εσωτερικές έριδες

Τουλάχιστον δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξαν ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να δράσει αμέσως, είπαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι μια γρήγορη απάντηση θα προσέφερε νομιμοποίηση. 

Ωστόσο, μετά από τρεις ημέρες συνεδριάσεων, δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα τα τελικά βήματα. 

Οι συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου καλύπτονται από μυστικότητα και σπαράσσονται από παλιές αντιπαλότητες και δυσπιστία.

Τα μέλη του μοιράζονται ιστορίες σκληρού ανταγωνισμού καθώς και προσωπικής και πολιτικής προδοσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA