Μενού
Περιπολικό αστυνομίας
Έρευνες της ΕΛΑΣ | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
  • Α-
  • Α+

Πολύ συχνά τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες αποτελούσαν στόχους επίδοξων ληστών. Οι δράστες «χτυπούσαν» στα καταστήματα συνήθως τις πρωινές ώρες, απειλούσαν με όπλα το προσωπικό και τους πελάτες και αποσπούσαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά από τα ταμεία.

Στις τάξεις των αστυνομικών μάλιστα, υπήρχε η σχετική συζήτηση για τη «ληστεία της ημέρας», καθώς επρόκειτο για συνηθισμένη εγκληματική δραστηριότητα, που είχε λάβει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις.

«Δυστυχώς το φαινόμενο των επιθέσεων στις Τράπεζες τόσο από το οργανωμένο έγκλημα, όσο και από την τρομοκρατία αναβιώνει με έναν ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου κοινού», είχε επισημάνει το 2017 σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Ήταν καθημερινό φαινόμενο

Μάλιστα, γινόταν έκκληση προκειμένου να ληφθούν ουσιαστικότερα μέτρα αποτροπής των ληστειών και των τρομοκρατικών επιθέσεων στις τράπεζες «πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».

Οι ληστείες τραπεζών στη Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας, στο Περιστέρι, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Καλαμάτα, στη Νέα Σμύρνη, στην Αργυρούπολη, στη Νέα Ιωνία και στο Χαϊδάρι, ήταν μόνο κάποιες από αυτές που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Εσχάτως, ωστόσο, παρατηρείται μείωση των ληστειών σε τράπεζες. Τι συνέβη; Πώς μπήκε «φρένο»; Το Reader.gr μίλησε με πρώην ανώτερα στελέχη τραπεζών, αλλά και νυν διευθυντές καταστημάτων στην Αθήνα και απαντά στα παραπάνω ερωτήματα.

Πώς περιορίστηκαν οι ληστείες τραπεζών

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι άνθρωποι του τραπεζικού κλάδου, βασικό ρόλο στην ανάσχεση των ληστειών έπαιξε η απουσία, πλέον, των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τι σημαίνει αυτό; Οι πολίτες που εισέρχονται στα καταστήματα δεν υποχρεώνονται να φορούν μάσκες. Ως εκ τούτου, οι επίδοξοι ληστές δεν έχουν άλλοθι για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και ταυτόχρονα να περνούν απαρατήρητοι.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί στο Reader.gr, κομβικής σημασίας είναι επίσης η μείωση διακίνησης μετρητών, γενικά, στην αγορά. Πλέον, οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και με τη χρήση καρτών.

Αυτό σημαίνει ότι στα ταμεία δεν υπάρχουν πλέον πολλά μετρητά, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Κατάστημα τράπεζας σε περιοχής της Αθήνας απασχολούσε το 2007 περίπου 7 ταμίες και πλέον είναι 1-2 στο ίδιο πόστο, μας επισημαίνει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Ραντεβού και μέτρα

Παράλληλα, κομβικό ρόλο έχει παίξει στην αποτροπή ληστειών η μείωση του ωραρίου συναλλαγών. Άλλωστε, σήμερα είναι απολύτως ελεγχόμενος ο τρόπος εισόδου στα καταστήματα, αφού πρέπει να έχει προγραμματιστεί ραντεβού.

Παράλληλα, τραπεζίτες επισημαίνουν στο reader.gr ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας των τραπεζών, χωρίς να αποκαλύπτουν παραπάνω, για ευνόητους λόγους.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι αναλήψεις μετρητών είναι επιπλέον μειωμένες, γίνονται στην πλειοψηφία τους μέσω ATM και όχι μέσα στα καταστήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA