Μενού
fotia-pyrosbestiki
Ελικόπτερο Πυροσβεστικής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν για 12η ημέρα οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου οι καταστροφικές φωτιές άφησαν πίσω τους νεκρούς, αλλά και μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Από τα πύρινα μέτωπα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, δύο στη Μαγνησία και οι δύο πιλότοι του Canadair, που έπεσε στην Κάρυστο την ώρα που επιχειρούσε για να περιορίσει την πυρκαγιά. Την ίδια ώρα γίνεται, σταδιακά, και η πρώτη αποτίμηση της καταστροφής, που άφησε πίσω του ο «πύρινος εφιάλτης», με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι στη Ρόδο βρέθηκαν απανθρακωμένα 2.500 ζώα και έγιναν στάχτη 50.000 ελαιόδεντρα.

Πού έχει φωτιά τώρα

Κεφαλονιά: Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μαρκόπουλο. Αυτή την ώρα δύο αεροσκάφη Πετζετέλ επιχειρούν στο σημείο (δείτε εδώ περισσότερα)

Πέλλα: Η κύρια εστία φωτιάς, που μαίνεται την τελευταία ώρα, παρατηρείται στον Προφήτη Ηλία Πέλλας, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο πως στο σημείο επιχειρούν αρκετές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο και να μην επεκταθεί (δείτε εδώ περισσότερα)

Ρόδος: Μετά από 11 ημέρες φωτιάς, η κατάσταση στη Ρόδο είναι αρκετά καλύτερη, καθώς όλα τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται υπό έλεγχο. Ωστόσο, πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες και Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς δίνουν ακόμη μάχη με τις αναζωπυρώσεις (δείτε περισσότερα εδώ)

Νέα Αγχίαλος: Την ίδια ώρα η Νέα Αγχίαλος, όπου καταγράφηκαν οι τρομακτικές εκρήξεις από την αποθήκη πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας θυμίζει πόλη φάντασμα μετά τις χθεσινές αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, η εικόνα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο πως οι κάτοικοι επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους (δείτε περισσότερα εδώ)

Κέρκυρα: Σε ό,τι αφορά την Κέρκυρα, οι Πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις που προκύπτουν. Άξιο αναφοράς είναι ότι ορισμένες εξ αυτών καταφέρνουμ να τις θέσουν υπό έλεγχο, ενώ άλλες προκαλούν προβληματισμό καθώς βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές (δείτε περισσότερα εδώ)

Λαμία: Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη και οι αναζωπυρώσεις έχουν αντιμετωπιστεί (δείτε περισσότερα εδώ)

Άρτα: Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Άρτα, η εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι καλύτερη (δείτε περισσότερα εδώ)

Δείτε εδώ τον χάρτη που δείχνει το μέτωπο της κάθε φωτιάς

Δείτε εδώ τον χάρτη της NASA για τις φωτιές στην Ελλάδα

Μεγάλη η περιβαλλοντική καταστροφή στη Ρόδο

Σε 50.000 ελαιόδεντρα και 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη υπολογίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που βρέθηκε στο νησί μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι περισσότερες καταστροφές φυτικού κεφαλαίου εντοπίζονται κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, και αφορούν εκτός από ελαιόδεντρα, περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών, κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, ο τελικός αριθμός θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη της φωτιάς. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA