Μενού
δίκη για το Μάτι
Δίκη για το Μάτι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ενοχή 12 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου, ζήτησε η Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. 

Το Reader βρέθηκε στο Εφετείο το πρωί της Πέμπτης και συνομίλησε με την πολυτραυματία της φονικής αυτής πυρκαγιάς, κυρία Ιωάννα Γατοπούλου, η οποία μάς περιέγραψε όλα όσα θυμάται από εκείνη τη μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή της, καθώς το 20% του σώματός της κάηκε. 

«Εκείνη την ημέρα είχε ένα πολύ περίεργο αέρα, δεν ήταν ο συνηθισμένος βοριάς που έχει στο Μάτι. Ήταν δυτικός και πολύ δυνατός. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν καπνοί.

Εγώ ήμουν στο σπίτι μου, Ποσειδώνος και Τρίτωνος γωνία. Ευτυχώς ήμουν μόνη μου. Γύρω στις 16:45 εμφανίστηκαν καπνοί. Δεν έδωσα σημασία γιατί πολλές φορές είχε πάρει φωτιά προς το Μαραθώνα αλλά πάντα ήταν ελεγχόμενη.

Είχα το ραδιόφωνο συνέχεια ανοιχτό αλλά έλεγαν συνεχώς για τη φωτιά στην Κινέτα. Δεν ανέφεραν τίποτα για το Μάτι. Μίλησα με τους γείτονες και είπαμε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να πάρω το αυτοκίνητό μου να φύγω διότι ο καπνός είχε γίνει πολύ πυκνός σε σημείο που δεν ανέπνεες καλά. 

Δεν φανταζόμουν ότι υπήρχε φωτιά. Ήθελα να φύγω για την Αθήνα. Είχα παρκάρει το αυτοκίνητό μου κάτω από ένα πεύκο. Ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μου, είδα ότι το πεύκο είχε λαμπαδιάσει.

Διαβάστε ακόμη: Δίκη για το Μάτι: H πρώτη αντίδραση των συγγενών - Συγκλονίζει πατέρας θυμάτων

«Εκεί κατάλαβα ότι είχαμε πάρει φωτιά» 

Εκεί κατάλαβα ότι είχαμε πάρει φωτιά. Αποφάσισα να φύγω προς τη θάλασσα. Άρχισα να τρέχω προς την Ποσειδώνος. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή απόσταση διαρκεί 3 λεπτά.

Η Ποσειδώνος, είναι στενός δρόμος κα είναι για δύο λωρίδες. Εκείνη τη μέρα ήταν τέσσερις. Έκανα 5 λεπτά να φτάσω. Οι άνθρωποι που είδα στα αυτοκίνητα στην Ποσειδώνος είχαν κολλήσει εκεί και το πιθανότερο είναι ότι κάηκαν όλοι, δεν πρόλαβαν να φύγουν.

Έφτασα στη θάλασσα από μονοπάτι που γνωρίζουμε μόνο οι ντόπιοι και έπεσα στη θάλασσα. 

«Κολυμπούσαμε τουλάχιστον τρεις ώρες» 

Είδα κι άλλους γείτονες, κολυμπούσαμε πολλές ώρες, δεν ξέρω πόσες, μέχρι να καούν όλα, μέχρι και τα σχίνα που έφταναν στη θάλασσα. Ήταν σίγουρα 3 ώρες. Κάποια στιγμή βγαίνουμε έξω και εκεί καταλαβαίνω ότι έχω καεί. 

Περιμέναμε το Λιμενικό της Ραφήνας που είχε ειδοποιήσει ένας γείτονας, το οποίο ήρθε μετά από περίπου μία ώρα. Είδε από μακριά και έφυγε. Δεν μπορούσε να προσεγγίσει γιατί υπήρχαν βράχια. Ωστόσο, μπορούσαν να μας πουν να κολυμπήσουμε μέχρι ένα σημείο και να μας πάρουν. 

Περιμέναμε ώρα. Κάποια στιγμή, για καλή μας τύχη, ήρθε ένα φουσκωτό, ήταν ιδιώτες. Πήραν εμένα και μια άλλη κυρία που ήμασταν εγκαυματίες. Μάς πήγαν στη Νέα Μάκρη στο λιμάνι. Εκείνοι γύρισαν πίσω στο Μάτι να πάρουν κι άλλους. Εκεί περιμέναμε μία ώρα. Κάποια στιγμή σταμάτησε ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο και μας μετέφεραν στο ιατρικό κέντρο. 

Από εκεί ειδοποιήθηκε το 166 και μεταφερθήκαμε στον Ευαγγελισμό». 

Η Κυρία Γατοπούλου κάηκε στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια. Στην προσπάθειά της να διαφύγει καιγόταν, όμως εκείνη νόμιζε πως ο αέρας έφερνε πετραδάκια στην πλάτη της. 

«Ευτυχώς δεν γύρισα να δω»

«Στην προσπάθειά μου να φύγω από το σπίτι όλος ο αέρας με έκαιγε από πίσω. Ευτυχώς δεν γύρισα να δω, νόμιζα ότι ήταν πετραδάκια που τα έφερνε ο αέρας. 

Έπαθα έγκαυμα στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια. Ό,τι ήταν ακάλυπτο κάηκε.

Κάηκε το 20% του σώματός μου. Η αποκατάσταση πήρε πολύ καιρό, επανήλθα αλλά δια βίου απαγορεύεται να με βλέπει ο ήλιος, πρέπει να φοράω αντηλιακό και ενυδατική και στη θάλασσα μπορώ να πηγαίνω ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά όταν δύσει ο ήλιος. Μου πήραν μόσχευμα από τους μηρούς για να βάλουν σε άλλα μέρη του σώματος. 

Νοσηλεύτηκα δύο μήνες στον Ευαγγελισμό και άλλους 7 μήνες ήμουν κλινήρης στο σπίτι. Όμως πήγαινα μέρα πάρα μέρα στον Ευαγγελισμό να μου αλλάζουν γάζες. 

Ευτυχώς δεν ήταν οι κόρες μου εκεί εκείνη τη μέρα, ψάχνοντας να τις βρω θα είχα καεί σίγουρα».

«Ήμουν σε σοκ»

«Την πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά που πήγα στο σπίτι ήμουν σε σοκ, αλλά αυτό είναι το σπίτι μου.   

Δεν μπορώ να ξεχάσω, βλέπω τα σημάδια στο σώμα μου. Το περιβάλλον εκεί έχει αλλάξει. Μέχρι πριν 3 χρόνια οι δρόμοι δεν είχαν φτιαχτεί ακόμα». 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Στο Μάτι έγινε έγκλημα»

Το παρών στο Εφετείο έδωσε και η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μιλώντας αποκλειστικά στο Reader πριν την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε:

«Αυτό το οποίο αξιώνω ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως δικηγόρος και ως εκείνη που κατέθεσα την πρώτη μήνυση μαζί με τον Διαμαντή Καραναστάση στις 6 Ααυγούστου 2018.

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καταθέσαμε την πρώτη μήνυση για κακούργημα. Ο ανακριτής προσπάθησε και ζήτησε να γίνει κακούργημα ο νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος.

Το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών έκρινε ότι είναι κακούργημα. Δυστυχώς ξανά και ξανά οι μεθοδεύσεις επικράτησαν να χαρακτηριστεί πλημμέλημα, σχεδόν ατύχημα, αυτό το έγκλημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι, τραυματίστηκαν, επλήγησαν με εγκαύματα και ανεξίτηλες πληγές εκατοντάδες άλλοι και βέβαια έχει πληγωθεί μια ολόκληρη κοινότητα, η οποία είναι τραυματισμένη και έχει πληγωθεί βεβαίως και μια ολόκληρη κοινωνία.

Δεν έγινε ούτε πλημμέλημα ούτε ατύχημα στο Μάτι, έγινε έγκλημα και η δικαιοσύνη, η δικαστική λειτουργία το μόνο που επιτρέπεται να κάνει είναι να χαρακτηρίσει την υπόθεση ως κακουργηματική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA