Τα αυγά είναι σύμβολο της γονιμότητας και κάθε Πάσχα βάφονται κόκκινα γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Το έθιμο επιτάσσει να τσουγκρίζουμαι τα αυγά στο πασχαλιάτικο τραπέζι, τα οποία φέτος είναι πιο ακριβά από ποτέ. Όπως αναφέρει το MEGA, τα αυγά στην Ελλάδα είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το MEGA, οι τιμές των αυγών έχουν... πετάξει φέτος:
- 53-63γρ: Από 0.20€ – 0.40€
- ελευθέρας βοσκής: 0.62€
- 63-73γρ: 0.29€ – 0.55€
- ελευθέρας βοσκής: 0.74€
Για την ιστορία αξίζει να γίνει crash test των βιολογικών αυγών στην Ευρώπη. Μεγάλα ελευθέρας βοσκής:
- Ελλάδα: 0.74€,
- Βουλγαρία: 0.40€,
- M. Βρετανία: 0.34€
Στα βαμμένα αυγά το κόστος είναι ακόμα μεγαλύτερο με το ποσό να φθάνει τα 0.41€ – 0.74€/τεμάχιο. Πρακτικά μία οικογένεια που θα βάψει τουλάχιστον 15 αυγά για το τραπέζι και τα τσουρέκια της θα δώσει ως και 11.10€ μόνο για τα αυγά ενώ οι βαφές έχουν περίπου 1.50€ επιπλέον σύνολο 12.60€.
Συνεπώς ο προϋπολογισμός του εθίμου διαμορφώνεται:
- 15 αυγά: ως και 11.10€
- βαφή:1.50€
- σύνολο: 12.60€
Την ίδια ώρα, ο καταναλωτής πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς ακόμα και στα αυγά για να μην του κοστίσει ακριβά το τσούγκρισμα ή τουλάχιστον ακριβότερα από όσο θα μπορούσε να το κάνει. Και αυτό διότι τα 10 βιολογικά αυγά των 53 γραμμαρίων στο σούπερ μάρκετ κοστίζουν από 4,82 μέχρι 6,70.
- Απίστευτο περιστατικό στο Παγκράτι: Οδηγός μηχανής ξυλοκόπησε 36χρονη επειδή δεν ήθελε να περιμένει να παρκάρει
- Η ΝΔ στα πιο κάτω της, οι μετακινήσεις στο ΠΑΣΟΚ και ο επικρατέστερος μήνας για εκλογές
- Δεν τον αναγνωρίζεις με την πρώτη: Πώς είναι σήμερα ο Μήτσος από το «Ευτυχισμένοι Μαζί»
- Βραζιλία: Νεκρός τεχνικός που εργαζόταν για τη συναυλία της Σακίρα - Παγιδεύτηκε στο σύστημα ανύψωσης
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.