Μενού
zakynthos
Ζάκυνθος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος υπέβαλε η δημοτική αρχή, μετά την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Ο δήμαρχος, Γιώργος Στασινόπουλος, ήρθε σε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το αίτημα υποβλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, κανείς δεν μπορεί ακόμη να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το τι ακριβώς πήγε στραβά και έφτασε στις βρύσες των κατοίκων της πόλης πετρέλαιο.

Σήμερα, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ έχουν ραντεβού με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιο.

Οι πρώτες καταγγελίες που έγιναν για το συμβάν, δεν έγιναν εύκολα πιστευτές, όμως πολύ γρήγορα, διαπιστώθηκε το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία των πολιτών, αλλά και παράλληλα, έβαλε χιλιάδες νοικοκυριά σε μία απίστευτη ταλαιπωρία.

Για μία εβδομάδα αποφασίστηκε η ολική διακοπή της ύδρευσης της πόλης, από την Μπόχαλη έως το ποτάμι, προκειμένου να επιθεωρηθούν όλα τα σημεία του δικτύου.

Για να δοθούν απαντήσεις η ΔΕΥΑΖ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και πρόκληση ζημίας στο δίκτυο ύδρευσης και επίσης, προχώρησε στη Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής πετρελαίου στον αγωγό ύδρευσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ και συνέντευξη τύπου

Την Κυριακή συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ και στη συνέχεια, συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, Διονύσης Τουρκάκης, προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα (χημικά και βιολογικά), μετά τα δείγματα που λήφθηκαν από τις δεξαμενές και αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, την ερχόμενη Πέμπτη, η δημοτική αρχή θα ενημερώσει την Εισαγγελία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τουρκάκης, θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου και θα διενεργηθεί ΕΔΕ. Επίσης, ο κ. Τουρκάκης ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Για το πρόβλημα ενημερώθηκε και το νοσοκομείο, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των εθελοντών που βοήθησαν ηλικιωμένους και ΑμεΑ στην πόλη για τον καθαρισμό των δεξαμενών.

Ζάκυνθος: Πώς μπήκε πετρέλαιο στον αγωγό;

Σχετικά με το πώς έγινε η εισροή του πετρελαίου στον αγωγό, ο κ. Τουρκάκης είπε ότι εντοπίστηκε πετρέλαιο στην οδό Φιλικών (πάνω στο οδόστρωμα) και πως, ίσως, αυτή να είναι μία πιθανή αιτία, αλλά όπως εξήγησε, όλα διερευνώνται…

«Η υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ θεωρεί ότι εισήλθε το πετρέλαιο από τον αγωγό ομβρίων, ο οποίος διαχέεται κάτω από τον αγωγό της ύδρευσης. Επειδή ο αγωγός της ύδρευσης είναι παλιός και έχει διαρροές από κάποια ρωγμή, μπήκε και δημιούργησε αυτό το πρόβλημα.

Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε αυτή τη στιγμή και γι΄ αυτό διενεργούμε την ΕΔΕ. Μπορεί να υπήρξε και από αλλού, μπορεί να έγινε και κάτι που δεν το βλέπουμε. Όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα από σημείο που πιθανολογούμε και προς τα πάνω.

Δεν υπάρχει πρόβλημα (εργαστηριακά) στη δεξαμενή. Το πρόβλημα επικεντρώθηκε στο τέλος του δικτύου που σύμφωνα με τους τεχνικούς, το νερό κατέβηκε μετά άρχισε να γυρίζει. Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η υπηρεσία από τους πολίτες ήταν από το ποτάμι προς την Αγία Τριάδα και όχι το αντίστροφο», σημείωσε ο κ. Τουρκάκης.

Για το περιστατικό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Τουρκάκης, ανέφερε: «Άμεσα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της δημοτικής επιχείρησης και έγινε έλεγχος στην διαδρομή του αγωγού. Περίπου στο ύψος του ανοικτού δημοτικού θεάτρου εντοπίστηκε πετρέλαιο επί του οδοστρώματος από άγνωστη αιτία.

Αυτό είχε σαν συνέπεια μέσα από κάποια αφανή ρήξη του κεντρικού αγωγού της Φιλικών, ο οποίος βρίσκεται υπό αντικατάσταση ήδη και έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του εργολάβου η ολοκλήρωση του, πιθανόν πέρασε το πετρέλαιο στον κεντρικό αγωγό της πόλης”.

Η υπηρεσία θα προβεί:

  1. Σε εκκίνηση διαδικασίας μήνυσης κατά αγνώστων για ρύπανση κοινόχρηστου χώρου και πρόκληση ζημίας στο δίκτυο ύδρευσης.
  2. Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι εισροής πετρελαίου στον αγωγό ύδρευσης.
  3. Άνοιγμα εκενωτηρίων αγωγού.
  4. Πλύσιμο αγωγού.
  5. Πλήρωση με καθαρό νερό του αγωγού.
  6. Χλωρίωση ύδατος.
  7. Δειγματοληπτικός έλεγχος ύδατος και έλεγχος δικτύου.
  8. Διάθεση ύδατος στους καταναλωτές».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA