Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 15 Ιουνίου 1667, ο Γάλλος ιατρός του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου, Ζαν Μπατίστ Ντενίς μεταγγίζει 255gr αίμα από πρόβατο σε ένα νεαρό αγόρι, που υπέφερε από επίμονο πυρετό. Ήταν η πρώτη επιτυχής μετάγγιση αίματος στην Ιστορία.

Διαβάστε ακόμα: Σαν σήμερα, 12 Ιουνίου 1929: Η Άννα Φρανκ γεννιέται και 13 χρόνια μετά αρχίζει να γράφει το ημερολόγιό της

Ο Ντενίς σύνδεσε την καρωτίδα του προβάτου με την κεντρική φλέβα από το βραχίονα του μικρού, χωρίς ο ασθενής να παρουσιάσει κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση. Μετά την επέμβαση του Ντενίς, το επόμενο πρωί, το παιδί είχε ανακάμψει και φαινόταν να θεραπεύτηκε από την ασθένειά του. Αυτή θεωρείται ως η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος στην Ιστορία της Ιατρικής. 

Ο Ντενίς προχώρησε στη δεύτερη μετάγγιση αίματος σε έναν μεσήλικα άνδρα επίσης με θετικά αποτελέσματα. Ο άντρας όχι μόνο επέζησε, αλλά παρουσίασε ιδιαίτερη ενεργητικότητα και αργότερα, την ημέρα της μετάγγισης, επισκέφτηκε την τοπική ταβέρνα. Και οι δύο περιπτώσεις στέφθηκαν από επιτυχία, πιθανότατα λόγω της μικρής ποσότητας αίματος που μεταγγίστηκε στους ανθρώπους και η οποία δεν προκάλεσε σημαντική αλλεργική αντίδραση.

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο καταγεγραμμένο πείραμα μετάγγισης αίματος από τον Ντενίς ήταν μεταξύ δύο μικρών σκύλων.

Ο Ντενίς χρησιμοποίησε τη διαδικασία και σε άλλους ασθενείς, μέχρι και το θάνατο ενός ασθενούς, του Αντουάν Μορουά, στον οποίο είχε μεταγγίσει δύο φορές αίμα μόσχου με επιτυχία. Η τρίτη όμως φορά αποδείχτηκε μοιραία. Ο Μορουά πέθανε εκδηλώνοντας σοβαρές αντιδράσεις

Ο Ντένις συνελήφθη και η διαδικασία της μετάγγισης αίματος άλλων ζώων σε άνθρωπο απαγορεύτηκε. Ο Γάλλος γιατρός συνέχισε μυστικά τις έρευνές του πεπεισμένος ότι ο θάνατος του ανθρώπου δεν ήταν συνέπεια της μετάγγισης αίματος. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο Ντενίς έφερε την υπόθεση σε δίκη με πολλούς μάρτυρες πρόθυμους να τον υπερασπιστούν. 

Έπειτα από αστυνομική έρευνα, βρέθηκαν φιαλίδια με σκόνη αρσενικού στην κατοχή της συζύγου του εκλιπόντος Αντουάν Μορουά. Η δηλητηρίαση από αρσενικό ήταν γνωστό ότι βλάπτει το νευρικό σύστημα και προκαλεί συμπτώματα όπως τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και παραλήρημα. Αυτό θα μπορούσε επομένως να εξηγήσει την έντονη παραληρητική συμπεριφορά του Μορουά πριν από την τρίτη μετάγγιση. Οι υποψίες στραφήκαν στη σύζυγο, ότι είχε ρίξει σκόνη αρσενικού στο ζωμό του Μορουά.

Αθώος ο γιατρός, αλλά απαγόρευση σε μεταγγίσεις

Ο δικαστής αθώωσε τον Ντενίς από όλες τις κατηγορίες και η Περίν, σύζυγος του Μορουά  οδηγήθηκε στη φυλακή. Επιπλέον όμως, ο δικαστής, διέταξε ότι «δεν πρέπει να γίνει ξανά μετάγγιση αίματος σε κανένα ανθρώπινο σώμα, παρά μόνο μετά την έγκριση των καθηγητών της Παρισινής Ιατρικής Σχολής», αναγκάζοντας τον Ντενίς να τερματίσει τις έρευνές του στις μεταγγίσεις αίματος.

Ο Ντενίς επέστρεψε στο σπίτι του, όπου έδινε επί πληρωμή διαλέξεις σε μαθητές όπως είχε κάνει πριν από τις μεταγγίσεις που τον έκαναν διάσημο. Τέσσερα χρόνια μετά ο Ντενίς βάδισε στα πιο απίθανα ερευνητικά μονοπάτια: εφηύρε το στυπτικό αντιαιμορραγικό υγρό, που βρίσκεται ακόμα στα επεμβατικά ιατρεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ντενίς πέθανε το 1704 σε ηλικία 69 χρονών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA