Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, παρουσιάστηκε η πρώτη ψηφιακή απεικόνιση του Τιτανικού, που εδώ και 111 χρόνια βρίσκεται στον πυθμένα του Ατλαντικού.

Πρόκειται για μια τρισδιάστατη άποψη του πλοίου και δημιουργήθηκε για να καταλήξουν οι ειδικοί στο συμπέρασμα για το τι ακριβώς συνέβη. Πάνω από 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού, την 15η Απριλίου 1912. 

«Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν για το πλοίο» είπε στο BBC ο Παρκς Στίβενσον, αναλυτής του Τιτανικού.

Όπως είπε ο ίδιος, η δημιουργία αυτού του μοντέλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς θα επιτρέψει στους ειδικούς να αξιοποιήσουν στοιχεία για να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη στο πλοίο - χωρίς να βασίζονται σε εικασίες.

Τιτανικός: Σειριακός αριθμός των προπελών, σαμπάνιες, αγάλματα

Η αλήθεια είναι ότι το ναυάγιο του Τιτανικού έχει εξερευνηθεί αρκετές φορές από τότε που εντοπίστηκε το 1985. Είναι, όμως, τεράστιο και μέσα στο σκοτάδι του πυθμένα, οι κάμερες μπορούσαν να μας δείξουν μόνο μερικές εντυπωσιακές λήψεις του πλοίου και ποτέ ολόκληρο το ναυάγιο.

Η νέα σάρωση έχει καταγράψει το ναυάγιο στο σύνολό του, αποκαλύπτοντας μια συνολική εικόνα του Τιτανικού.

Όταν βυθίστηκε, το πλοίο έσπασε σε δύο μέρη, με την πλώρη και την πρύμνη να χωρίζονται από απόσταση περίπου 800 μέτρων. Συντρίμμια του πλοίου βρίσκονται σπαρμένα ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία.

Η σάρωση δείχνει τόσο την κλίμακα του πλοίου, όσο και κάποιες μικρές λεπτομέρειες, όπως τον σειριακό αριθμό σε μία από τις προπέλες.

Η πλώρη, καλυμμένη τώρα με σκουριά, είναι ακόμα αναγνωρίσιμη ακόμα και 100 χρόνια μετά την απώλεια του πλοίου.

Στην κορυφή βρίσκεται το κατάστρωμα του σκάφους, όπου μια τρύπα παρέχει μια ματιά στο χώρο όπου κάποτε βρισκόταν η μεγάλη σκάλα.

Η πρύμνη όμως, είναι ένα... χάος από μέταλλο. Αυτό το μέρος του πλοίου κατέρρευσε, καθώς «βιδώθηκε» στον πυθμένα της θάλασσας.

Στον περιβάλλοντα σκουπιδότοπο, αντικείμενα είναι διάσπαρτα, όπως περίτεχνα μεταλλικά έργα από το πλοίο, αγάλματα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας. Υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα, ανάμεσά τους δεκάδες παπούτσια που στηρίζονται στο ίζημα.

«Δεν ξέρουμε την πλευρά που χτύπησε το παγόβουνο»

Ο Παρκς Στίβενσον είπε ότι εξεπλάγη όταν είδε για πρώτη φορά τις σαρώσεις: «Σου επιτρέπει να δεις το ναυάγιο όπως δεν μπορείς να το δεις ποτέ από ένα υποβρύχιο, και μπορείς να το δεις στο σύνολό του, μπορείς να το δεις σε πλαίσιο και προοπτική. Και αυτό που σου δείχνει τώρα είναι η πραγματική κατάσταση του ναυαγίου».

Ο ίδιος τόνισε ότι η μελέτη των σαρώσεων θα μπορούσε να προσφέρει νέα εικόνα για το τι συνέβη στον Τιτανικό εκείνη τη μοιραία νύχτα του 1912.

«Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά τον χαρακτήρα της σύγκρουσης με το παγόβουνο. Δεν ξέρουμε καν αν το χτύπησε στη δεξιά πλευρά, όπως φαίνεται σε όλες τις ταινίες…» εξήγησε.

Η μελέτη της πρύμνης, πρόσθεσε, θα μπορούσε να αποκαλύψει τη μηχανική του τρόπου με τον οποίο το πλοίο χτύπησε στον πυθμένα της θάλασσας.

Η διάλυση του Τιτανικού 

Η θάλασσα βαραίνει το ναυάγιο, τα μικρόβια το καταβροχθίζουν και μέρη διαλύονται.

Οι ιστορικοί γνωρίζουν καλά ότι ο χρόνος τελειώνει για να κατανοήσουν πλήρως την τεράστια αυτή ναυτική τραγωδία.

Αλλά η σάρωση «παγώνει» τώρα το ναυάγιο εγκαίρως και θα επιτρέψει στους ειδικούς να εξετάσουν κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια.

Η ελπίδα είναι ότι ο Τιτανικός μπορεί ακόμα να αποκαλύψει τα μυστικά του.

Δείτε επίσης:

Σαν σήμερα, 17 Μαΐου, ανακαλύπτεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Τι γίνεται με την Πλεύση Ελευθερίας, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τα θολά σημεία των δημοσκοπήσεων

Νίκος Παππάς: Το βίντεο με την... ανασκαφή της Πολιτείας του Πλάτωνα και η απάντηση του Μπακογιάννη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA