Μενού
Στόουνχεντζ
Στόουνχεντζ | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Οι ερευνητές διερευνούν αν το Στόουνχεντζ ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Σελήνης, καθώς και του Ήλιου.

Η English Heritage και εμπειρογνώμονες από άλλους οργανισμούς μελετούν τη σχέση μεταξύ του αρχαίου μνημείου και μιας μεγάλης σεληνιακής στάσης, η οποία συμβαίνει κάθε 18,6 χρόνια.

Ο όρος αναφέρεται στο σημείο κατά το οποίο η ανατολή και η δύση της Σελήνης απέχουν περισσότερο μεταξύ τους, κατά μήκος του ορίζοντα, και η επόμενη τέτοια αναμένεται το 2024-25.

Η θεωρία είναι ότι αυτές οι σεληνιακές κινήσεις μπορεί να είχαν παρατηρηθεί στην πρώιμη φάση κατασκευής του Στόουνχεντζ και να επηρέασαν τον μετέπειτα σχεδιασμό του. Λόγω του ότι οι μεγάλες σεληνιακές στάσεις εμφανίζονται σχετικά σπάνια, οι ακαδημαϊκοί το θέωρησαν εξαιρετικά ευκαιρία για μελέτη.

«Έτσι, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα γεγονός που συνδέει γενιές» δήλωσε ο Δρ. Φάμπιο Σίλβα, από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αποδείξουμε, αλλά όσο περισσότερο κατανοήσουμε το μνημείο και τη Σελήνη, τόσο ισχυρότερο θα είναι το επιχείρημα» συμπλήρωσε. 

Καθηγητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ αναμένεται να αναλάβουν την καταγραφή των κινήσεων της Σελήνης και θα προσπαθήσουν να βρουν σχέση με το σημαντικό μνημείο.

Το Στόουνχεντζ είναι ευρέως γνωστό για τη σύνδεσή του με τις κινήσεις του Ήλιου, ιδίως κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στο μνημείο τις πρώτες πρωινές ώρες για να παρακολουθήσουν την ανατολή.

Ο καθηγητής Κλάιβ Ραγκλς, από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε ότι ο αρχαιοαστρονόμος - όσοι μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούσαν τα ουράνια φαινόμενα στο παρελθόν - επεσήμανε πως η «αρχιτεκτονική σύνδεση του Στόουνχεντζ με τον Ήλιο είναι γνωστή, αλλά η σύνδεσή του με τη Σελήνη είναι λιγότερο κατανοητή». 

Τέσσερις πέτρες, εξήγησε, «ευθυγραμμίζονται με τις ακραίες θέσεις της Σελήνης και οι ερευνητές συζητούν, εδώ και χρόνια, αν αυτό έγινε σκόπιμα και -αν ναι- πώς επιτεύχθηκε και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός του». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA