Μενού
Βατράχια
Βατράχια | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν έχουν όρεξη για σεξ, αλλά τα θηλυκά βατράχια κάνουν τη διαφορά και παριστάνουν πως είναι νεκρά για να καταφέρουν να το αποφύγουν. 

Αυτό το γεγονός ανακαλύφθηκε από το Ινστιτούτο Leibniz για την Επιστήμη της Εξέλιξης και της Βιοποικιλότητας.

Με μερικά βατράχια να γρυλίζουν όταν δεν θέλουν ένα αρσενικό, άλλα ακολουθούν και την τεχνική του ψεύτικου θανάτου. 

Τα αρσενικά βατράχια δεν είναι επιλεκτικά όπως τα θηλυκά 

Τα κοινά βατράχια έχουν όρεξη με την περίοδο αναπαραγωγής τους να διαρκεί από μερικές μέρες έως και δύο εβδομάδες. H Carolin Dittrich, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στην Daily Mail: «Εκατοντάδες βατράχια συγκεντρώνονται στη λίμνη αυτή τη στιγμή. Τα αρσενικά αγωνίζονται για πρόσβαση στα θηλυκά, τα οποία είναι συνήθως το σπανιότερο φύλο σε αυτές τις συναθροίσεις αναπαραγωγής.

Τα αρσενικά δεν φαίνεται να είναι πολύ επιλεκτικά, τουλάχιστον όσον αφορά το μέγεθος του γυναικείου σώματος, και θα αρπάξουν τυχαία άλλα βατράχια, ακόμη και αρσενικά ή άλλα είδη. Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί στον σχηματισμό των λεγόμενων "μπάλες ζευγαρώματος", όπου πολλά αρσενικά μπορούν να προσκολληθούν σε ένα θηλυκό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του θηλυκού».

Η μελέτη προσπάθησε να κατανοήσει πως τα θηλυκά βατραχάκια αποφεύγουν να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου στις λίμνες ή να πνιγούν από τα σμήνη αρσενικών που τα πλησιάζουν.

Παρατήρησαν 54 βατράχια σε δεξαμενές νερού και διαπίστωσαν πως το 83% των θηλυκών γυρνούσαν με την πλάτη τους στο έδαφος όταν τα αρσενικά πλησίαζαν και φαινόντουσαν νεκρά. 

Σε πολλά είδη, η προσποίηση του θανάτου μπορεί να είναι μια στρατηγική για την αποφυγή των αρπακτικών, καθώς το ζώο προσποιείται τον θάνατό του για να παραμείνει εντελώς ακίνητο όταν απειλείται.

Ωστόσο, η προσποίηση θανάτου ως στρατηγική αποφυγής ζευγαρώματος είναι πολύ πιο σπάνια και έχει παρατηρηθεί μόνο σε λίγα ζώα, όπως μερικές αράχνες και λιβελούλες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA