Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκινά στις 14 Μαΐου το πέρασμα στο καλοκαίρι καθώς αίρονται τα περισσότερα μέτρα του lockdown και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Πρόκειται για την πρώτη «πρόβα» των καλοκαιρινών διακοπών του 2021 που αναμένεται να γίνουν και φέτος στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού

Από την Παρασκευή (14/5), λοιπόν, ξεκινούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος το απόγευμα της Τετάρτης (12/5). 

Πώς θα επισκεφτούμε τα ελληνικά νησιά 

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. 

Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς, εκτός της Λευκάδας και της Εύβοιας, θα πρέπει να έχουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) 
  • είτε pcr test (μοριακό) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών 
  • είτε βεβαίωση νόσησης κορονοϊού (δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες, ο πολίτης θα την παίρνει μέσω του gov.gr). 

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

«COVID free» τα νησιά 

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλέπεται οι κάτοικοι των νησιών να είναι πλήρως εμβολιασμένοι μέχρι την «καρδιά» του καλοκαιριού, προκειμένου να είναι «θωρακισμένοι» απέναντι στον κορονοϊό. Γι αυτό το λόγο, έχει ξεκινήσει και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά τα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων. Οι κάτοικοι των εν λόγω νησιών, θα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τα συγκεκριμένα νησιά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Επίσης έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, ΎδραΑμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.

Κυκλοφορία 

Επίσης από την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τίθεται σε ισχύ στις 00:30 από τις 23:00 που ισχύει. Ταυτόχρονα καταργούνται τα SMS στο 13033 και στο 13032, ενώ θα ανοίξουν και τα μουσεία. Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου επαναλειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28 Μαΐου ξεκινούν οι συναυλίες.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπούν:

  • Εκδηλώσεις
  • Άνοιγμα των μπαρ
  • Δεξιώσεις για γάμους, βαφτίσια, με 100 άτομα ως όριο καλεσμένων και σε εξωτερικούς χώρους
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA