Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Εφετείο και ο Γιάννης Λαγός οδηγείται στις φυλακές Δομοκού. Ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το αιτήματα του να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Κορυδαλλού όπως ζητούσε καθώς το θέμα είναι αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Γιαννάρα γερά» φώναξαν δυο τρεις φίλοι του Λαγού έξω από το Εφετείο. Την ίδια στιγμή δυο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι φώναξαν: «ο Παύλος ζει τσακiστε τους ναζί»

Έφτασε σήμερα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και αίτημα για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Λαγός: Παράπονα για τις φυλακές στο Βέλγιο - «Το 95% είναι Άραβες»

Όπως μετέδωσε το Open, η άφιξη του Γιάννη Λαγού έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η πτήση από τις Βρυξέλλες προσγειώθηκε γύρω στις 15:20 και από το αεροπλάνο ο Χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής μπήκε απευθείας στο βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. και μεταφέρεται στον εισαγγελέα.

Πελώνη: Η ελληνική Δημοκρατία απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής

«Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής» είπε αναφερθείσα στην άφιξη του Γιάννη Λαγού στην Ελλάδα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. «Το Κράτος Δικαίου στάθηκε ρωμαλέο απέναντι στους εγκληματίες. Και η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντησή της με τις αποφάσεις της. Δεν επιτρέπεται, όμως, κανένας εφησυχασμός. Οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν άμεσα και συντονισμένα τόσο για την έκδοση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όσο και για την παράδοση του Γιάννη Λαγού προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Χρειάζεται, όμως, διαρκής αγώνας ώστε η ελληνική Δημοκρατία να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα» τόνισε.

Από τα τάγματα εφόδου στην ευρωβουλή - Η καταδίκη και το... κρυφτό στις Βρυξέλλες

Ο άλλοτε βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπήρξε ένας από τους ανθρώπους του στενού πυρήνα του «αρχηγού», Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο μοιράστηκε το ίδιο κελί στον Κορυδαλλό το 2013 όταν είχε ενεργοποιηθεί η παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για σύλληψη στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Image removed.

Αποφυλάκιση και... επιστροφή στο κελί

Ο Λαγός αποφυλακίστηκε μαζί με τον Μιχαλολιάκο τον Μάρτιο του 2015 με την παρέλευση του ορίου (18 μήνες) προσωρινής κράτησης. Μετά την αποφυλάκισή του, ωστόσο, τον Ιούλιο του 2015, επέστρεψε στη φυλακή με διάταξη βουλεύματος για παραβίαση περιοριστικών όρων (κατ΄ οίκον περιορισμός, κ.ά).

Πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 καθώς και την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη ΧΑ, είχαν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια «αποστασιοποίησης» του Γιάννη Λαγού από τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το μεταξύ τους χάσμα «επικυρώθηκε» με την ίδρυση της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.), ενός ακροδεξιού κόμματος, από τον Γιάννη Λαγό. Να σημειωθεί ότι ο Λαγός εξελέγη ευρωβουλευτής, τον Μάιο του 2019 κι ενώ του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Το σκίσιμο της τουρκικής σημαίας

Ο Λαγός είχε επιδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά όχι μόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και μέσα στην Ευρωβουλή. Σε ένα ντελίριο εθνικιστικού μίσους, τον Ιανουάριο του 2020 μέσα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε σκίσει ένα χάρτινο ομοίωμα τουρκικής σημαίας λέγοντας ότι είναι «αιματοβαμμένη» και φωνάζοντας «έξω οι Τούρκοι».

Τα τάγματα εφόδου

Ο Λαγός πρωταγωνίστησε τα χρόνια της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, ενώ πολύ πριν τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα εμφανιζόταν ως καθοδηγητής των ταγμάτων εφόδου σε Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια.

Πώς συνελήφθη στις Βρυξέλλες

Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να αποτέλεσε για εκείνον ένα «καταφύγιο» μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, η ασυλία που του παρείχε την ιδιότητα του ευρωβουλευτή αποδείχθηκε προσωρινή.

Έξι μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου, ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στις 27 Απριλίου έξω από το σπίτι του, στις Βρυξέλλες, με ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε.

Είχε προηγηθεί η απόφαση (με μεγάλη πλειοψηφία) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του, λόγω της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του ευρωβουλευτή, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζε να διαφύγει στη Νορβηγία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA