Μενού
  • Α-
  • Α+

Από αύριο Δευτέρα ανοίγουν ξανά μετά από αρκετό καιρό οι βρεφονηπιακοί σταθμοί το οποίο αποτελεί άλλη μία ενέργεια που οδηγεί στη χαλάρωση του lockdown. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δύο φορές την εβδομάδα οι βρεφονηπιαγωγοί θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test και θα φορούν μάσκα στους χώρους εργασίας τους.

Διαβάστε επίσης: Self-test: Τι αλλάζει από αύριο Δευτέρα για μαθητές και καθηγητές - Για ποιους είναι υποχρεωτικά

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας σήμερα στο Open ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανοίγουν αλλά με πιο αυστηρό πλέον το πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς την προηγούμενη φορά τα μέτρα ήταν προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά. Την ίδια στιγμή συμπλήρωσε πως «Το συζητήσαμε αρκετά με τους λοιμωξιολόγους. Τα παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητη ηλικία για να κάνουν τα ίδια self test και να φορούν μάσκες».

Επίσης, να σημειωθεί ότι μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από αύριο ξεκινούν και πάλι την λειτουργία τους οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ, όπως επίσης και σε κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Να σημειωθεί ότι οι σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να κάνουν ένα self test την εβδομάδα. Επίσης από αύριο ξεκινούν την λειτουργία τους και οι αθλητικές ακαδημίες υπό την προϋπόθεση οι προπονήσεις να γίνονται σε μικρά γκρουπ.

Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Τα βήματα χαλάρωσης του lockdown δεν θα σταματήσουν καθώς θα συνεχίζουν να ανοίγουν κι άλλοι κλάδοι της οικονομία και εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Έτσι λοιπόν τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

  • 21 Μαΐου: Ξεκινούν την λειτουργία τους και πάλι τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%
  • 24 Μαΐου: Ανοίγουν και πάλι τα ΟΠΑΠ PLAY κάτω από τους κανόνες τους αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου
  • 28 Μαΐου: Θα επιτρέπονται και πάλι οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%
  • 31 Μαΐου: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των γυμναστήριων ανάλογα και από τα επιδημιολογικά δεδομένα

Με ένα self test από Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί

Με ένα self test την εβδομάδα θα πηγαίνουν στο σχολείο από αύριο Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης ανάλογα με τις αποφάσεις των τμημάτων και των σχολών, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Συγκεκριμένα μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο θα υποβάλλονται σε self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου. Τι προβλέπεται ανάλογα με το αποτέλεσμα του self test

Υπενθυμίζεται πως αν το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται η σχολική κάρτα για τους μαθητές και η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Εάν το self test είναι θετικό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν επαναληπτικό τεστ και εάν και αυτό βγει θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Για τους μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν, ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή που μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Ποιοι άλλοι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega υποχρεωμένοι από αύριο να κάνουν self test είναι οι εξής κλάδοι:

  • Μαθητές
  • Εκπαιδευτικοί
  • Δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί
  • Υπάλληλοι στο λιανεμπόριο
  • Υπάλληλοι στην εστίαση
  • Υπάλληλοι σε σχολές οδηγών
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA