Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται το πύρινο μέτωπο - αφού για δεύτερο 24ωρο μαίνεται η φωτιά στα Γεράνεια Όρη με περισσότερα από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης να έχουν γίνει στάχτη - ανησυχία προκαλεί η τοξικότητα που προκάλεσε στην ατμόσφαιρα, όπως επιβεβαιώνει η υψηλή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στον Σχίνο: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο

Μιλώντας στο Open, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος, ανέφερε πως χθες, Πέμπτη, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη - με συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν κατά δέκα φορές τις φυσιολογικές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφονται στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει, όπως διευκρίνισε, πως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για δέκα φορές πιο τοξική ατμόσφαιρα, καθώς σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, το 90% αυτής της χημικής σύστασης οφείλεται στη μεγάλη πυρκαγιά.

Το μοναδικό καλό νέο, σύμφωνα με τον κύριο Μιχαλόπουλο, είναι πως από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σημειώνεται μια σημαντική πτώση σε αυτές τις συγκεντρώσεις, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται πως η συνθήκη αυτή θα ανατραπεί εφόσον αλλάξουν οι άνεμοι.

«Καμπανάκι» για καρδιοπαθείς και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, επισήμανε πως οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα - όπως το χρόνιο άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - αλλά και οι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από την σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, καθώς ενδέχεται η κατάσταση να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους, χωρίς ωστόσο να αποκλείει πως και καθόλα υγιείς άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα.

Όπως σημείωσε , μάλιστα, χαρακτηριστικά ο μερικός έλεγχος της φωτιάς δεν περιορίζει την επιβάρυνση που εξακολουθεί και σήμερα, υπογραμμίζοντας πως η χρήση μάσκας μπορεί εν μέρει να προστατεύσει και καλώντας τους χρόνιους ασθενείς να προβούν μόνο στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA