Μενού
  • Α-
  • Α+

Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο ενός εμβολιασμού κατά του κορονοϊού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών εμφανίστηκε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, μιλώντας στο Reader. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, 28 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά από 12 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο – Θεοδωρίδου: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για εμβολιασμό παιδιών – Δεν θα είναι υποχρεωτικός

Θεοδωρίδου: Η σύσταση μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Οργανισμού Μάρκο Καβαλέρι είχε πει ότι «έχουμε δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, είναι ασφαλές και στις ηλικίες 12-15 ετών», σημειώνοντας όμως πως εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στους εμβολιασμούς των εν λόγω ηλικιών. Την ίδια στιγμή κατά την ενημέρωση της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας πως «η σύσταση για εμβολιασμό μπορεί να αφορά σε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο και όχι σε όλα τα παιδιά» και συμπλήρωσε ότι το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση στην Επιτροπή και αν αυτό περάσει, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Τι λέει ο καθηγητής στο Reader

Ο καθηγητής Γεώργιος Χρουσός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε να είναι επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν οι συγκεκριμένες ηλικίες και συνέστησε να κάνουμε υπομονή μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. «Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός για τον εμβολιασμό των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι μέχρι να γίνει αυτό θα έχουν υπάρξει περισσότερα δεδομένα από τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται σε Αμερική και Καναδά. Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο κ. Χρούσος σχολίασε ότι αυτή είναι «πολύ σημαντική καθώς θα επιτραπεί να εμβολιαστούν παιδιά που έχουν κάποια χρόνια νοσήματα και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο».

Χρειάζονται παραπάνω στοιχεία για να σιγουρευτούμε

Στη συνέχεια ο κ. Χρούσος πρόσθεσε ότι «οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν δημιουργούν προβλήματα και καμία τοξικότητα αλλά οι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε μερικές χιλιάδες παιδιών». Ακόμα συμπλήρωσε ότι δεν βλάπτει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Ο καθηγητής καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «γενικά τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από τον κορονοϊό όσο οι μεγαλύτεροι άνθρωποι» επομένως είναι λογικό να εμβολιαστούν πρώτα αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ και στη συνέχεια να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό στις πιο μικρές ηλικίες.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Την περασμένη Παρασκευή, ο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech έναντι της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών Παρασκευή, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που έχουν λάβει οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετώνΠρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση χρειάζεται να επικυρωθεί από την Κομισιόν και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της αρμόδιας για την αξιολόγηση του εμβολίου επιτροπής του ΕΜΑ, επισήμανε πως τα δεδομένα καταδεικνύουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στις ηλικίες 12-15 ετών έναντι της μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δώσει την τελική έγκριση, είπε ο Μάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει εάν και πότε θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο στους εφήβους στο μέλλον.

«Η επέκταση της προστασίας αυτού του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου σε πληθυσμό νεότερων ηλικιών, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτό το σημαντικό επίτευγμα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική εμβολιασμού.

Ο EMA τονίζει ότι παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η σχετική αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών είχε ξεκινήσει στις 3 Μαΐου. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση της περασμένης Τετάρτης σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες, έπειτα από «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε επισημάνει. «Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA