Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης μίλησε στο Reader σχετικά με τα κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Τα συγκεκριμένα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι τρία και σύμφωνα με τον καθηγητή είναι διάσπαρτα, καθώς προέρχονται και από αστικό ιστό και από την ενδοχώρα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 1.381 τα νέα κρούσματα - 486 οι διασωληνωμένοι και 23 νέοι θάνατοι

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Reader ανέφερε ότι «το γεγονός ήταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές εδώ και μέρες. Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό». Ακόμα ανέφερε  ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία ώστε να μην εξαπλωθεί το νέο στέλεχος, καθώς «ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή αν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο βλαπτικό από τα στελέχη που έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα».

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως η διασπορά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σημείο, διότι τα δείγματα που έχουν έρθει στα εργαστήρια είναι και από την ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και από αστικό κέντρο.

Τρία κρούσματα από νέα μετάλλαξη στην Κρήτη

Το νέο στέλεχος επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού εμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με το OPEN, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.  Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας και οι ειδικοί προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη περιγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία. 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.381 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 717 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 110 στη Θεσσαλονίκη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 486 άνθρωποι ενώ το τελευταίο 24ωρο 23 άνθρωποι εξέπνευσαν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA