Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 ετών - «Ναι» στη δεύτερη δόση

Πλήρης επιβεβαίωση του Reader για την σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού για να μπει τέλος στο εμβόλιο με AstraZeneca για τα άτομα κάτω των 60 ετών

Εμβόλιο της AstraZeneca (Πηγή: Associated Press)
Εμβόλιο της AstraZeneca (Πηγή: Associated Press)

Πλήρης επιβεβαίωση του Reader.gr καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμού προχώρησε στη σύσταση να μπει τέλος στο εμβόλιο με AstraZeneca για τα άτομα κάτω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας, 14 Ιουνίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18 - 24 από τις 16 Ιουνίου

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο με AstraZeneca μπορεί να γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις. Στην ενημέρωση εκτός από τη Μαρία Θεοδωρίδου συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναλυτικά ποιοι εξαιρούνται από τη σύσταση:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Οσα ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Στην παρούσα φάση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση με AstraZeneca σε πολίτες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην σημερινή ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα μας,τονίζοντας ότι οι συστάσεις μπορεί συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Όπως ανέφερε, η Επιτροπή εμβολιασμού είχε αξιολογήσει πριν δύο μηνών την επιδημία του κορωνοιού και την πολύ σπάνια παρενέργεια θρομβώσεων με θρομβοπενία από το AstraZeneca. Ο κίνδυνος μόλυνσης και θανάτου από Covid ήταν τότε συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης των παρενεργειών από το εμβόλιο. Στην παρούσα φάση και καθώς η διασπορά του ιού έχει μειωθεί σημαντικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί του κινδύνου από τις παρενέργειες.


Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε πως παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση, στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη.

Αξιωματούχος EMA: Να μην γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών

Να σταματήσουν οι χώρες τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, συστήνει, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της ομάδας COVID-19 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι εμβόλιο της Astrazeneca ασφαλές για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ωστόσο, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σταματήσει η χορήγησή του σε άτομα 50 έως 65 ετών, εξαιτίας της εμφάνισης θρομβώσεων, ιδίως στους νεότερους.

Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Μάρκο Καβαλέρι είπε ότι η θέση του ΕΜΑ ήταν πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν των κινδύνων. Ερωτηθείς θα πρέπει να αποφευχθεί η χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε ότι σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζεται, καθώς θα υπάρχουν και πολλά περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA»

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #AstraZeneca #Κορονοϊός

Best of Internet