Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το 1,4 του πληθυσμού να έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (και τις δύο δόσεις) και όλα τα εμβόλια να είναι σύντομα διαθέσιμα για όλες τις ηλικίες, η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων φουντώνει. Ένα από τα βασικά προνόμια, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι η απαλλαγή της μάσκας για τους πλήρως εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουλίου. 

Διαβάστε ακόμη: Αρκουμανέας στο Reader: Ερχεται πλάνο διευκολύνσεων για εμβολιασμένους

Και αυτή η σκέψη που υπάρχει στην Επιτροπή φαίνεται και από τη νέα δήλωση του καθηγητή Επιδημιολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου. «Θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή. Δεν έχουμε συζητήσει το θέμα ακόμη αλλά φαίνεται και από τις συστάσεις Οργανισμών ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους οι πλήρως εμβολιασμένοι όταν πετύχουμε το ποσοστό εμβολιασμού που χρειάζεται. Προφανώς, στους εξωτερικούς χώρους δεν θα φοράνε μάσκες γενικώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Οπότε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πλησιάζουμε. Μιλάμε για την 1η Ιουλίου με δεδομένο ότι έχουμε άλλες περίπου 15 ημέρες εμβολιασμών. Μιλάμε για 100.000 εμβολιασμούς και αν όλα πάνε καλά - και με δεδομένη την εποχή που βοηθά πολύ - είναι πολύ πιθανή η μη μετάδοση στους εξωτερικούς χώρους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο OPEN TV ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται σε ύφεση, οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμούς αποτελούν προτεραιότητα. Υπάρχει ακόμη η σκέψη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να επιτρέπεται σε μουσικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ακόμη και στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο δημόσιος διάλογος και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες με πρώτους τους υγειονομικούς. 

Τι είχε πει στο Reader.gr ο Αρκουμανέας για τη μάσκα

Υπενθυμίζεται ότι με συνέντευξή του στο Reader.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, το πρωί της Κυριακής είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από εμβολιασμένους πολίτες ήδη από το καλοκαίρι, με λίγες εξαιρέσεις. Στην ίδια συνέντευξη δεν είχε αποκλείσει το γεγονός να γίνουν και τοπικά lockdown μέσα στο καλοκαίρι λέγοντας: «Μέσα στο καλοκαίρι, τοπικές επιδημίες μπορεί να δούμε σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη. Και, βεβαίως, έχουμε και τα μέτρα, τα έχει ανακοινώσει ο κ. Χαρδαλιάς. Έχουμε αποφασίσει, έχει βγει και ο υγειονομικός χάρτης με τα τέσσερα χρώματα και, αν κάποια περιοχή «κοκκινίσει», τότε θα λάβουμε μέτρα. Γιατί η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα».

Ερωτηθείς αν για  τις «διευκολύνσεις» στους εμβολιασμένους θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση ή η αγορά θα αυτορρυθμιστεί, απάντησε ότι θα «είναι ακόμα ένας συνδυασμός. Σε κάποια πράγματα ίσως χρειαστεί κάποια νομοθετική ρύθμιση, αλλά ακόμα είμαστε στη φάση της συζήτησης. Έχει διευκρινιστεί από τον κ. Γεραπετρίτη ότι αντισυνταγματικότητα για τις διευκολύνσεις δεν τίθεται».

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 74% των Ελλήνων

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσεται το 74% των Ελλήνων ενώ το 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας. Η έρευνα διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice». Επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης είναι ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης. 

Ο κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών, σχετικά με ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, και ότι η εμπιστοσύνη τους στο κράτος και τους θεσμούς του λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, αυξήθηκε.

Mέτρα για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Παράλληλα με τα υπό συζήτηση προνόμια για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, φαίνεται ότι ανοίγει η συζήτηση και με μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Μέτρα για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, φαίνεται να συζητούν κυβέρνηση και ειδικοί, όπως τουλάχιστον συνάγεται από τα λόγια του Άκη Σκέρτσου ο οποίος δήλωσε ότι από το φθινόπωρο τα μέτρα δημόσιας υγείας θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τα μέτρα - πιθανόν - θα είναι να μπαίνει κανείς στην εστίαση μόνο με αρνητικό self test. Το ίδιο θα ισχύσει πιθανόν και για τα γήπεδα, τα θέατρα, τα θεάματα και τις συναυλίες. Θα συνεχιστούν, πιθανότατα, και οι περιορισμοί με τα ταξίδια. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA