Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσο η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού συνεχίζονται τόσο περισσότερο ανοίγει η συζήτηση για το κατά πόσο τα εμβόλια είναι υποχρεωτικά σε ορισμένα επαγγέλματα. Τον «χορό» των συζητήσεων άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή την Τρίτη 8 Ιουνίου, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα θα παρθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. «Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη: Εργατολόγος Καρούζος στο Reader: Υπερωρίες και πληρωμή με ρεπό - Πότε ισχύει, τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

Από τότε ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση για το εάν αυτή η πρωτοβουλία θα περιοριστεί μόνο στο δημόσιο τομέα και δεν θα επεκταθεί σε διάφορες ειδικότητες και του ιδιωτικού τομέα που η φύση της εργασίας τους είναι να έρχονται σε επαφή με αρκετό κόσμο. Ειδικοί μίλησαν στο Reader.gr σχετικά με το κατά πόσο οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υπαλλήλους τους.

Το διευθυντικό δικαίωμα και οι έμμεσοι τρόποι του Εργοδότη

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τοποθετήθηκε ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, ο οποίος ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους εργαζόμενους τους, λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή του ο εργοδότης και μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση άρνησης του εμβολιασμού και απορρέουν από το διευθυντικό δικαίωμα. Τα συγκεκριμένα «εργαλεία» είναι τα εξής:

  • Μπορεί να τοποθετηθεί ο εργαζόμενος σε άλλη θέση
  • Μπορεί τα καθήκοντα του εργαζομένου να αλλάξουν
  • Μπορεί να χορηγηθεί μεγάλη άδεια προκειμένου ο εργαζόμενος να σκεφτεί και πάλι το ενδεχόμενο του εμβολιασμού του

Μη καταβολή μισθού

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, ο εργοδότης μπορεί ακόμα να επικαλεστεί το άρθρο 374ΑΚ και να σταματήσει να καταβάλλει στον εργαζόμενο τον μισθό του επειδή ο εργαζόμενος παρέχει «πλημμελώς» την εργασία του. Αυτό βέβαια για να ισχύσει θα πρέπει πρώτα απ' όλα ο εργοδότης να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στον εργασιακό χώρο.

Για να επιβληθεί ο εμβολιασμός, όπως αναφέρει ο εργατολόγος, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει τα εξής:

  • Ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και πάλι αυτά δεν αρκούν
  • Δεν γίνεται να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του στην επιχείρηση (τηλεργασία)
  • Ένας εμβολιασμός θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια στους άλλους εργαζόμενους αλλά και στους επισκέπτες - πελάτες της επιχείρησης.

Εάν ο εργοδότης καταφέρει να αποδείξει όλα τα παραπάνω τότε μέσω του διευθυντικού δικαιώματος θα μπορεί να αλλάξει μονομερώς και προσωρινά τα καθήκοντα του εργαζόμενου. Σε αυτό το σημείο ο κ. Καρούζος ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση ο εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από την νομοθεσία ούτε ευθέως, ούτε παρεπόμενα». Από αυτά ο εργατολόγος υποστηρίζει ότι η απόλυση λόγω της άρνησης του εργαζομένου να εμβολιαστεί μπορεί να θεωρηθεί άκυρη.  Ο κ. Καρούζος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με ΠΝΠ στις 25 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα με τον νόμο 4675/2020, έδωσε τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό εφόσον η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας έχει γνωμοδοτήσει γι' αυτό.

Προσωπικά δεδομένα και εμβολιασμός

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστας Μενουδάκος, σχετικά με το εάν οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους εργαζομένους, ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει όχι όμως για να το αρχειοθετήσουν παρά μόνο για να τους το επιδείξουν. «Για να δημιουργηθεί κάποιο ζήτημα με τα προσωπικά δεδομένα να δημιουργηθεί κάποιο αρχείο. Επειδή ο εργοδότης έχει υποχρεώσεις όπως να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες Υγείας και ασφάλειας για τους εργαζομένους και των τρίτων που έρχονται σε επαφή με την επιχείρησή του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο εργοδότης μπορεί να απαιτήσει ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο αρχείο αλλά να το επιδεικνύει» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προσθέτει ότι σε περίπτωση που γίνει αρχειοθέτηση των αντιγράφων τότε ο εργοδότης θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί και δεν χρησιμοποιείται το ελάχιστο απαιτούμενο μέσο που είναι η επίδειξη του εγγράφου. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σημείωσε ότι τη διαδικασία επίδειξης του πιστοποιητικού θα πρέπει να τη διαχειρίζεται συγκεκριμένο άτομο και η πληροφορία για το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι δεν θα πρέπει να διοχετεύεται σε όλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA