Μενού
  • Α-
  • Α+

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, εξετάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε η Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Διαβάστε ακόμη: Διαθέσιμα από σήμερα, Τετάρτη, όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 18 - 24

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Τσόλια στον ΣΚΑΙ, στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρή μυοκαρδίτιδα. Επίσης, εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση διερευνώνται στην Ελλάδα περιστατικά τα οποία όμως είναι πιο ήπια. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς, σύμφωνα με την κυρία Τσόλια. Παγκοσμίως, τα περισσότερα περιστατικά μυοκαρδίτιδας έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σε άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών, είπε η κυρία Τσόλια. 

AstraZeneca 

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κυρία Τσόλια τόνισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιολογικό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Εξέφρασε τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει, λέγοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας. Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA