Μενού
  • Α-
  • Α+

Να βγουν οι «κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis προτείνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου προς το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που διερευνά τυχόν παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημητρη Παπαγγελόπουλου στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου στην 46σέλιδη πρότασή της προς το Ειδικό Δικαστήριο ζητά οι δύο μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» να εξεταστούν ενώπιον της ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου στην υπόθεση της Novartis, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας τους, «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου και λοιπών».

Πρόσφατα είχε ανακύψει διαφωνία μεταξύ των κυριών Θεοδώρου και Αλεβιζόπούλου για τον τρόπο κατάθεσης των δυο προστατευομένων κουκουλοφόρων μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος ήταν ο τρίτος κουκουλοφόρος μάρτυρας, έχει χάσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Κατά την εισαγγελέα η προστασία τους δόθηκε για τη βασική υπόθεση που αφορούσε δωροδοκίες της Novartis προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της η οποία δεν έχει καμία συνάφεια με αυτή που διερευνάται στον Άρειο Πάγο για τυχόν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου. Οπως σημειώνει, δεν υπάρχει καμμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή» τα περί αντιθέτου που υποστηρίζει η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου..

«Καθίσταται πρόδηλο ότι οι δύο αυτές δικογραφίες είναι ασχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προσταςία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υποθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής. Δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβιάστης προσταςίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοςίους συμφέροντος» αναφέρει η κα. Θεοδώρου.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, «σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισςότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την "ανθρωποφαγία". Αλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».

Σημαντικό είναι, ότι κατά την κρίση της Εισαγγελέως, οι δύο αυτοί προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν καταθέσει υπό τέτοιο καθεστώς ούτε στην  κύρια υπόθεση της Novartis για τους εξής λόγους:

  • Διότι δεν κατέθεσαν κάτι το ουσιώδες, ούτε πιθανολογήθηκε κίνδυνος εκφοβισμού η αντεκδίκησης σε βάρος τους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα,
  • Για τους εν λόγω μάρτυρες φημολογείται ότι είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος.

Συνεπώς δεν μπορούσαν να μπούν σε καθεστώς προστασίας καθώς «τόσο αυτοί που ζητούσαν να τεθούν υπό προστασία όσο και η Εισαγγελέας Διαφθοράς θα έπρεπε να αιτιολογούν σε ποια στοιχεία θεμελιώνουν τον κίνδυνο των μαρτύρων, όπως π.χ διότι οι καταγγελλόμενοι είναι κακοποιοί, έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις βίας η είναι μέλη εγκληματικής η τρομοκρατικής οργάνωσης. Ομως επειδή δεν μπορούσαν να επικαλεστούν κάτι από όλα αυτά, γιατί οι καταγγελλόμενοι ηταν πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, διοικητής Τράπεζας Ελλαδος) ανέγραψαν οι αιτούντες μάρτυρες να τεθούν υπό προστασία και οι εισαγγελείς ανέφεραν μόνον τα στοιχεία του νομου (δεν εγινε καμία αξιολόγηση)».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA