Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αντίστροφη μέτρηση για το ξεκίνησμα στους εμβολιασμούς των εφήβων κατά του κορονοϊού έχει ξεκινήσει. Εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως ακόμα και την Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας από 15-17 ετών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.

Διαβάστε επίσης: Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι στη χώρα – Ποιες ηλικιακές ομάδες θα δυσκολέψουν τα νέα μέτρα

«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστούν, καθώς δε διαφέρουν πολύ από τους νέους 18-20 ετών, διότι κινούνται, πάνε σχολείο κλπ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.  

Όπως τόνισε ο κ. Χρούσος οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. 

Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για τα παιδιά είναι της Pfizer, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες. «Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι στη χώρα

Ποιες είναι όμως οι ηλιακές ομάδες που θα αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ζητήματα; Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) οι νέοι 18 έως 24 ετών έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά, και είναι απόλυτα λογικό καθώς μπήκαν... τελευταίοι στην κούρσα των εμβολιασμών.

Ουσιαστικά λοιπόν, οι πιο ενεργοί πολίτες της χώρας μας που έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε δραστηριότητες και ταξίδια θα πρέπει να εξασφαλίζουν με δική τους δαπάνη αρνητικό μοριακό ή rapid test, για να παραβρεθούν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και κάποια εστιατόρια, αλλά και να μετακινηθούν προς τα νησιά.

Οι 18 έως 24 ετών έχουν προλάβει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ το 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

Image removed.

Επόμενη ηλικιακή ομάδα με λιγότερους εμβολιασμούς είναι οι 25-49 ετών. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 25-49 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 22,4%).

Image removed.

Σε ό,τι αφορά στην ηλιακή ομάδα 50 και 59 ετών, εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3% δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

Image removed.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA