Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και η μετάλλαξη Δέλτα έχουν θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο τραπέζι νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ η επικρατούσα μετάλλαξη. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα».

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός εφήβων: Ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα τα εμβόλια για τα παιδιά 15 έως 17 ετών

Την ίδια στιγμή και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για επιστροφή της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφού όπως τόνισε «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα» όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τη χρήση των μέτρων. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών αλλά και της χρήσης των self test για τον περιορισμό της πανδημίας και την αποτροπή νέας έξαρσης και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους.

Τσιόδρας: Αναζωπυρώθηκε ο κορονοϊός σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο και μάλιστα στις νεότερες ηλικίες.

Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα μέτρα στο τραπέζι και έλεγχοι σε κλαμπ και μπουζούκια

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προκειμένου να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και να διαπιστώσει εάν θα εφαρμοστούν τα μέτρα σε διασκέδαση και εστίαση έχει είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή ένα επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων και θα επιβραβεύει, μάλιστα, τους «καλούς» καταστηματάρχες, αυτούς δηλαδή που θα τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα κατά του κορονοϊού. 

Αυτό που τρομάζει, πάντως, κυβέρνηση και ειδικούς είναι ο εφησυχασμός που φαίνεται να υπάρχει στους πολίτες, αφού παρατηρούνται φαινόμενα μη χρήσης μάσκας σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Σύψας: Ποτέ η Επιτροπή δεν είπε μη χρήση μάσκας

Ήδη ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο OPEN TV, τόνισε πως έχει δοθεί λάθος μήνυμα στους πολίτες και ότι ποτέ η πρόταση της επιτροπής δεν ήταν η μη χρήση μάσκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκέφτεται την επιστροφή της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Γι' αυτό και οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς όπου υπάρχουν υπεράριθμοι πελάτες σε πάρα πολλά μαγαζιά και ειδικά στα νυχτερινά μαγαζιά που βρίσκονται στην παραλία και εκεί έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.  

Τα τοπικά lockdown είναι πάντα μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης, σε περίπτωση που ορισμένες περιοχές εμφανίσουν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού. Και αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί και σε τουριστικούς προορισμούς, παραδείγματος χάριν σε νησιά όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Μέσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στα τοπικά lockdown είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά. Παράλληλα, επειδή έχει παρατηρηθεί συγχρωτισμός σε beach bar, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να διακοπεί η μουσική και να εξυπηρετούνται μόνο οι ξαπλώστρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα είναι ανοιχτά για το αν θα παρθούν νέα μέτρα κατά του κορονοϊού εν μέσω καλοκαιριού. Αυτό θα εξαρτηθεί, λένε οι πληροφορίες, από τον αριθμό των κρουσμάτων, την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα και από το αν τα νυχτερινά καταστήματα θα τηρήσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA