Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τα 2.600», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Reader.gr. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, αυτό που προβλέπουν όλα τα μοντέλα προσημείωσης είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και γι' αυτό συστήνει σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν μάσκες, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και να πάνε να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ακόμηΠαραλιακή: Beach bar και καλοκαιρινά πάρτι εκτόξευσαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως με τα τωρινά δεδομένα τα κρούσματα μέχρι τις 20 Ιουλίου θα φτάσουν μέχρι τα 2.000 και μπορεί τα 2.600 μέχρι το τέλος του μήνα. «Το κλειδί για την εξέλιξη είναι το πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Από ένα σημείο και έπειτα θα πρέπει να δούμε πού ακριβώς θα πρέπει να το σταματήσουμε πριν ξεφύγει η κατάσταση, αλλιώς εάν δεν κάνουμε κάτι, αυτό θα σημάνει νέους περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης, έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος (μετάλλαξη Δέλτα), όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα άλλα στελέχη του ιού. «Αυτή την στιγμή έχουμε αύξηση σε όλες τις μεταλλάξεις (βρετανική, νιγηριανή, Δέλτα)» είπε χαρακτηριστικά.

Για την αύξηση που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής εξήγησε ότι γι' αυτή ευθύνονται τα ανοίγματα, τα οποία έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. «Εδώ πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε. Σταματήσαμε να κάνουμε μαζικά self test και θα συνιστούσα σε όλους τους πολίτες να συνεχίσουν να τα κάνουν, ακόμα κι αν δεν το πει η κυβέρνηση. Ας δαπανήσουμε λίγα χρήματα κι ας εξεταστούμε», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επόμενα βήματα και για το ποια μέτρα θα πρέπει να παρθούν, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε πως «διαφωνώ κάθετα με το άνοιγμα του εσωτερικού χώρου των εστιατορίων, καθώς ο αέρας δεν μπορεί να φιλτραριστεί σωστά. Ακόμα θα πρέπει να υπάρξει συνειδητοποίηση του κόσμου να χρησιμοποιεί τη μάσκα του και να μην εφησυχάζει. Παραδείγματος χάρη εάν είναι κάποιος σε έναν χώρο εστίασης που είναι γεμάτος, καλό θα ήταν να φορά τη μάσκα του όταν δεν τρώει ακόμα και αν υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών».

Εμβολιασμοί το καλύτερο «όπλο»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε τη σημαντικότητά τους, καθώς είναι το καλύτερο «όπλο» που έχουμε απέναντι στον κορονοϊό. «Εάν θέλουμε να προστατευτούμε θα πρέπει όλοι να πάμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε προσομοιώσει όλα τα σενάρια που υπάρχουν και αυτό που έχουμε δει είναι ότι ο άμεσος και ταχύς εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο για να σταματήσουμε την άνοδο των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής. Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης αποκάλυψε ότι έχει κάνει πρόταση στην κυβέρνηση να υπάρχει η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου από όπου κι αν βρίσκεται, χωρίς να πρέπει να γυρίζει στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο έκανε την πρώτη δόση.

Στα 1.797 τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 8 θάνατοι, ενώ 168 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι διενεργήθηκαν 66.464 τεστ (PCR: 15.656, RAPID: 50.808) και η θετικοτητά τους είναι στο 2,7%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA