Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού εξελίσσονται beach bar και καλοκαιρινά πάρτι, δημιουργώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς ανεξέλεγκτες συμπεριφορές είναι δυνατό, εάν δεν περιοριστούν άμεσα, να υποθηκεύσουν την εθνική προσπάθεια κατά του κορονοϊού. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, κατά την οποία η επίτευξη του απαραίτητου τείχους ανοσίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, παραμένοντας το μεγάλο στοίχημα του καλοκαιριού, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να πιέζει ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια μέχρι να κυριαρχήσει και στη χώρα μας με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως στα μέσα Αυγούστου αναμένεται το 4ο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Η Χριστίνα Κεφαλά του Survivor στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού: «Φοβόμουν να εμβολιαστώ»

Μια σειρά ανησυχητικών δεδομένων δείχνει ότι η Παραλιακή αποτελεί το νέο καυτό μέτωπο της νόσου, καθώς τα κέντρα διασκέδασης παίρνουν τη σκυτάλη των νέων εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Ο συνωστισμός, τα πάρτι και η μη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων στα μπαρ οδήγησαν σε εκτόξευση των κρουσμάτων στο Νότιο Τομέα της Αττικής τις τελευταίες μέρες, που είναι πλέον η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά περιοχή της χώρας. Η αύξηση κατά 60% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

Με αυτή την εικόνα, η κάμψη που καταγράφεται στη δυναμική της εμβολιαστικής διαδικασίας λόγω μειωμένης συμμετοχής, έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές σχεδιάζοντας ένα επικοινωνιακό μπαράζ ώστε να πειστούν όσο το δυνατό γρηγορότερα οι κατηγορίες πολιτών, που διατηρούν επιφυλάξεις, να επισκεφτούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Η μεγάλη μάχη δίνεται για τις μικρές ηλικιακές ομάδες, οι οποίες έχουν τα μικρότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, και είναι αυτές, που κυρίως διασκεδάζουν στα beach bar και συμμετέχουν σε πάρτι έχοντας πολλές πιθανότητες να εκτεθούν στον κορονοϊό.

Τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καταστρατήγηση του πλαισίου λειτουργίας των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης έχει ανοίξει παράθυρο στον κορονοϊό. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, τα υπαίθρια νυχτερινά μαγαζιά επαναλειτουργούν περιορίζοντας την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο: Πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση) ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.

Συνεπώς, οι νέοι κανόνες για την λειτουργία όλων των χώρων διασκέδασης, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, με αμιγώς εμβολιασμένους πελάτες ή με μεικτή σύνθεση αποτελούν την νέα μεγάλη πρόκληση. Για τον λόγο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης απευθύνει προειδοποίηση στους «πονηρούς» ιδιοκτήτες των καταστημάτων, που θα θελήσουν να γεμίσουν τα μαγαζιά τους με μεικτούς χώρους, ότι τους περιμένουν αυστηροί έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για την λανθασμένη εικόνα, που ενδεχομένως συνεχίζει να έχει τμήμα της νεολαίας, που συνωστίζεται θεωρώντας τον εαυτό του άτρωτο στον ιό, μια ματιά στα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η νόσος δεν κάνει διακρίσεις. Από την έναρξη της πανδημίας στην ηλιακή κατηγορία 18-39 ετών έχουν καταγραφεί 146.419 κρούσματα, δηλαδή το 34,7% των συνολικών λοιμώξεων και 89 θάνατοι ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι 3 ασθενείς κάτω των 40.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA