Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με την ραγδαία κι ακόμη ευκολότερη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να αναχαιτιστεί η πανδημία του κορονοϊού και ουσιαστικά να μην τιναχθεί στον αέρα η τουριστική περίοδος, στην οποία ποντάρει η ελληνική οικονομία τα... ρέστα της για ανάταση.

Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς: Από 8 Ιουλίου τέλος οι όρθιοι σε εστίαση, μπαρ και νυχτερινά κέντρα

Τα φαινόμενα παραβατικότητας κατά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα beach bar και στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και η υπέρμετρη χαλάρωση των πολιτών σε συνδυασμό με το «πέταγμα» της μάσκας, φέρνουν τους πολίτες και την κυβέρνηση -ξανά- προ των ευθυνών τους. Ετσι λοιπόν μετά τους influencers που μπαίνουν στη μάχη υπέρ των εμβολιασμών, τώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα δείχνουν τους παραβάτες και όσους αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία.

Ετσι, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες νέα σειρά μέτρων για να μην εκτραχυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Παράλληλα, όπλο των ελεγκτικών μηχανισμών θα αποτελέσουν και τα social media. Οι παραβάτες καταστηματάρχες θα πιάνονται στην τσιμπίδα του νόμου, ακόμη κι ετεροχρονισμένα, καθώς θα παρακολουθούνται τα βίντεο και οι φωτογραφίες που αναρτούν και μοιράζονται οι χρήστες κι αποτελούν από μόνα τους «ενοχοποιητικά στοιχεία».

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθημένους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα έρχονται αντιμέτωπες με λουκέτο την αμέσως επόμενη ημέρα.

  • Για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. η πρώτη παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και σφράγιση από την επομένη, διάρκειας επτά ημερών.
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ και θα κλείνουν επίσης για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο είναι ενιαίο στις 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ισχύει για 15 ημέρες, ενώ σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Ωστόσο αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι όπως επεσήμανε ο κ.Χαρδαλιάς ότι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται ακόμα και μέρες μετά την παράβαση, με βάση οπτικό υλικό που θα έχει αναρτηθεί στα social media όπως φωτογραφίες ή βίντεο. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως σε πρόσφατα πάρτι που έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές και μετατράπηκαν σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, στα social media ανέβηκαν εικόνες με βίντεο με νεαρά άτομα να συνωστίζονται.

Beach bar, συνωστισμός και έκρηξη κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες

«Πονοκέφαλο» προκαλούν οι συνωστισμοί σε beach bar και κλαμπ στην παραλιακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις στον Νότιο Τομέα Αττικής, εκτοξεύθηκαν, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 252 νέα κρούσματα. Την ίδια στιγμή ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα περιοχές που έγιναν beach party. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί περίπτωση γνωστού beach bar στο ύψος του Αλίμου από το οποίο προέκυψε συρροή κρουσμάτων.

Οπως καταγγέλλει στο Reader.gr ο δήμαρχος Ελληνικού, Ανδρέας Κονδύλης, το περασμένο Σάββατο έγινε σε γνωστό beach bar του Αλίμου πάρτι με μαθητές Λυκείων. «Εγινε ο κακός χαμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλίμου για να προσθέσει: «Ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, αγκαλιά όλοι μαζί και χόρευαν. Διασκέδαζαν χωρίς μέτρα και τώρα έχουμε περίπου 100 άτομα που έχουν κολλήσει κορονοϊό. Προσπαθούσαμε με τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουμε στη διάθεσή μας να επιβάλλουμε τα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά και η Αστυνομία να ήταν πώς θα καταφέρεις να κουμαντάρεις 500 και 1.000 άτομα που έχουν σηκωθεί και χορεύουν». 

Ο δήμαρχος του Αλίμου, μάλιστα, ζητεί και από τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσέχουν εάν οι πελάτες τηρούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. «Εδώ πρέπει και τα μαγαζιά να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι η ώρα ακόμα να χορέψουμε αγκαλιά. Θα το πληρώσουμε ακριβά διαφορετικά. Ήδη τα παιδιά που ήταν και εκεί θα ταλαιπωρηθούν τώρα, μπορεί και να χάσουν τις διακοπές τους». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA