Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που αντιεμβολιαστές διαδήλωναν στο Σύνταγμα κατά του εμβολίου του κορονοϊού, τα νούμερα για την αύξηση στα ραντεβού δείχνουν ότι κάποιοι - παρά τους αρνητές του εμβολίου - καταλαβαίνουν ότι το μόνο «όπλο» κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει freedom pass στους νέους για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και να πάρουν voucher 150 ευρώ, η ανταπόκριση των νέων ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί ο αριθμός των ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης, καθώς στις πρώτες δύο εβδομάδες που ακολούθησαν κλείστηκαν 433.175 ραντεβού. 

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι έστω και τώρα αρκετοί είναι οι πολίτες που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Φυσικά, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα τόσο για να περιορίσει τους αντιεμβολιαστές όσο και να προλάβει το τέταρτο κύμα της πανδημίας για το οποίο προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μόνο εμβολιασμένους στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης αλλά και υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους στα γηροκομεία. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Σεπτέμβριο που σχολεία και πανεπιστήμια θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά, η κυβέρνηση σκέφτεται να ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους εκπαιδευτικούς. Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς υπολογίζεται στο 73%

Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί νέους και εργασιακό περιβάλλον 

Την ίδια στιγμή, καμπανάκι έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για την ραγδαία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης κορονοϊού, αφού ο ιός, όπως παρατηρεί, δεν πλήττει αποκλειστικά τους νέους. «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μικρή μετακίνηση πέρα από την ομάδα των νέων. Αρχίζουμε να βλέπουμε και ενδοοικογενειακή διασπορά, διασπορά σε περιβάλλοντα εργασίας, κρούσματα που η ιχνηλάτηση δείχνει ότι είναι νέοι που γύρισαν από νησιά και μετέδωσαν τη λοίμωξη σε συγγενείς τους στο σπίτι ή σε φίλους. Βλέπουμε ότι δεν είναι μόνο τα κορονοπάρτι και οι διασκεδάσεις», είπε εξηγώντας πως πλέον έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Υπήρχε πραγματικά μεγάλη ανακούφιση όταν τις προηγούμενες εβδομάδες μπορούσαμε να μιλάμε με αισιοδοξία, για καλά νέα. Τώρα δεν μπορούμε πια, βλέπουμε τα νούμερα να αυξάνουν», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου. 

«Δεν είμαι γνώστης των μαθηματικών μοντέλων για να να σας πω εάν θα έχουμε 20 ή 100.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, σίγουρα θα έχουμε πολύ περισσότερα», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως σίγουρα υπάρχει μεγάλη υποεκτίμηση του πραγματικού όγκου ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, η κυρία Παπαευαγγέλου προέβη σε μια εκτίμηση πως εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ενεργά κρούσματα που ενδεχομένως υπάρχουν στη χώρα είναι παραπάνω από τριπλάσια, αριθμητικά, σε σχέση με τον καταγεγραμμένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως παρατήρησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, όταν και βρισκόμασταν στο τρίτο κύμα της πανδημίας, χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να φτάσουμε σε επίπεδο 3.000 κρουσμάτων από τα 500, και τώρα τα αγγίξαμε σε μόλις δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Παπαευαγγέλου εκτιμά πως για το παραπάνω δεν αποτελεί αποκλειστική αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και κάνει λόγο για συνδυασμό πραγμάτων, (όπως χαλάρωση μέτρων σε περιοχές με συνωστισμό, πχ μέρη που διασκεδάζουν νέοι).

Νέα μέτρα σε εστίαση και λιμάνια: Ολα όσα θα ισχύσουν

Την ώρα, πάντως, που η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα και ζητεί να εφαρμόζονται τα μέτρα κατά της πανδημίας, πολλά είναι τα ερωτήματα πολιτών αλλά και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα.

Αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ νέο καθεστώς ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης καθώς και μοριακών ή self test θα ισχύσει για όσους ταξιδεύουν στα νησιά από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. 

Ερώτηση: Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κλειστούς χώρους;

Απάντηση: Με ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα

Ερώτηση: Πώς θα λειτουργούν στοές και αεριζόμενοι εσωτερικοί χώροι εστίασης;

Απάντηση: Μόνο για εμβολιασμένους/νοσήσαντες

Ερώτηση: Πώς θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια εντός εμπορικών κέντρων;

Απάντηση: Αμιγείς εσωτερικοί χώροι- Όχι περιορισμοί στους εξωτερικούς

Ερώτηση: Πώς θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης οι ανήλικοι;

Απάντηση: Προς ώρας με self- test, από Σεπτέμβριο ίσως μόνο εμβολιασμένοι 15-17 ετών.

Ερώτηση: Γιατί δεν επιτρέπονται οι όρθιοι σε αμιγείς χώρους;

Απάντηση: Ελαχιστοποίηση υγειονομικού κινδύνου λόγω μετάλλαξης.

Ερώτηση: Τι θα γίνει με όσους δεν εμβολιάζονται για αμιγώς ιατρικούς λόγους;

Απάντηση: Τριμελείς Επιτροπές ανά ΥΠΕ θα αξιολογούν αιτήματα.

Ερώτηση: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από το Λιμενικό στα λιμάνια;

Απάντηση: Έλεγχοι στους προβλήτες, όχι στους καταπέλτες πλοίων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA