Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρεις έγκυες νοσηλεύονται με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο έγκυες ηλικίας 33 και 37 ετών είναι ανεμβολίαστες, με την πρώτη να δίνει μάχη διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ιπποκράτειου νοσοκομείου

Διαβάστε ακόμη: Μανωλόπουλος: Μακράς διαρκείας συμπτώματα κορονοϊού σε παιδιά - Τι είπε για εμβόλια και εγκύους

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, αφού γνωστοποίησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 την είδηση για τις τρεις έγκυες που νοσηλεύονται με κορονοϊό, κάλεσε τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με το OPEN, η 33χρονη είναι 6 μηνών έγκυος, δεν είχε εμβολιαστεί και προσβλήθηκε από κορονοϊό. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Κοζάνης και λόγω της κατάστασής της κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε απλή κλίνη COVID του νοσοκομείου Παπαγεωργίου νοσηλεύεται και μία 37χρονη έγκυος που επίσης δεν έχει εμβολιαστεί. Η κλινική της εικόνα είναι καλή και αναμένεται να πάρει εξιτήριο μέσα στις επόμενες μέρες.

Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, επισημαίνει μέσω της επίσημης σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου, που περιλαμβάνει την ανάγκη εντατικής νοσηλείας, μηχανικού αερισμού και θανάτου. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου αυξάνει όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ανήκει στη μαύρη ή την ασιατική φυλή, παρουσιάζει συν-νοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε επίπεδο πληθυσμού (και περίπου 90.000 σε έγκυες), δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα παραπάνω mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Για τα εμβόλια ιικών φορέων (Vaxzevria/AstraZeneca και Janssen/Johnson & Johnson) η εμπειρία στην εγκυμοσύνη είναι πιο περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, προτιμάται η χορήγηση των εμβολίων mRNA (Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna).

Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν την έγκυο για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη νόσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναφέρουν τα περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο της COVID-19 κατά την κύηση.

Δεν απαιτείται τεστ κυήσεως πριν τον εμβολιασμό, ούτε αναβολή του σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σε περίπτωση που μια γυναίκα εμβολιαστεί χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, δεν συστήνεται διακοπή της κυήσεως, αλλά συμπλήρωση του εμβολιασμού στο προβλεπόμενο μεσοδιάστημα ή, εναλλακτικά, αμέσως μετά τον τοκετό». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA