Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυστηροί είναι οι περιορισμοί στο λιμάνι του Πειραιά καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη μέσα στο τριήμερο 2.500 επιβάτες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στα νησιά, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Εκρηκτική αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Open ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ο ίδιος ανέφερε ότι «Είναι προτιμότερη μία μικρή ταλαιπωρία παρά η απώλεια ολόκληρης της τουριστικής περιόδου».

Ακόμα αποκάλυψε ότι είχαν παρατηρηθεί ελλιπείς έλεγχοι το προηγούμενο διάστημα στα πλοία. «Γι' αυτό ανέλαβε το Λιμενικό και πλέον αποδεδειγμένα γίνονται έλεγχοι. Αρκεί να σας πω πως το περασμένο τριήμερο 2.500 πολίτες δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Καταλήγοντας ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού λέγοντας χαρακτηριστικά «Το κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η αύξηση του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Στο τέλος ο κ. Πλακιωτάκης κάλεσε όλους τους επιβάτες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν με πλοίο να συνεργαστούν με τις Αρχές και σημείωσε ότι το Λιμενικό δεν επιθυμεί να επιβάλει πρόστιμα αλλά να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.

Πώς γίνεται η μετακίνηση στα νησιά

Υπενθυμίζεται πως για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιος ταξίδι προς τα νησιά είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο, χρειάζεται να έχει συγκεκριμένα πιστοποιητικά. Ειδικότερα οι ενήλικες πρέπει να έχουν μαζί τους ένα από τα τρία: 

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Οι ανήλικοι 12-17 ετών για να ταξιδέψουν χρειάζονται οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Αντίθετα, οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την ίδια στιγμή για όλους όσοι επιστρέφουν από τα νησιά:

  • υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
  • Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
  • Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται η Εύβοια και η Λευκάδα όπου κάποιος μπορεί να ταξιδέψει και οδικώς αλλά και η Σαλαμίνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA